9
Mayıs
2024
Perşembe
MERSİN

Kızılçam ormanları gençleştiriliyor

Erdemli Orman İşletme Müdürü Erdoğan Üstüner, kızılçam ormanlarında yürütülen rehabilitasyon çalışmaları kapsamında, bozuk orman sahalarının iyileştirildiğini ve gençleştirildiğini bildirdi.

Üstüner, kızılçam doğal yaşam alanlarından toplanan kozalaklardan elde edilen tohumların aynı araziye tekrar serpme yöntemiyle ekilerek yüzde 100 başarı sağlandığını belirtti. Üstüner, Akdeniz ikliminin karakteristik maki bitki örtüsü içerisinde bulunan kızılçam ağaçlarının rehabilitasyonu için yapılan çalışmalar kapsamında, eskimiş kızılçam ormanlarına ekilmesi için toplanan 70 ton kozalaktan 3.5 ton tohum elde edildiğini söyledi.

Orman köylüsü tarafından toplatılan 70 ton kozalağın kendilerine 21 bin YTL'ye mal olduğunu ifade eden Üstüner, "2007 yılının nisan ve mayıs aylarında toplanan kızılçam kozalakları beton pistlere serildi. Sıcak yaz aylarında kozalaklar açılarak tohumlarını pist üzerine döktü. Tohumlar ekibimizce çuvallara doldurarak serin yerde muhafaza edilmeye başlandı. Elde ettiğimiz bu tohumları kozalağın alındığı bölgeye göre düzenleyerek, ekim ve kasım aylarında toprakla buluşturacağız. Serpildiği bölgede hiçbir uyum sorunu yaşamayan kızılçam tohumları nisan ve mayıs aylarında kendilerini gösterecekler" diye konuştu.

Kullandıkları yöntemin ekonomik ve oldukça başarılı bir yöntem olduğunu vurgulayan Üstüner, "Orman İşletme Müdürlüğü olarak gençleştirme çalışmalarına büyük önem veriyoruz. Tabii yolla kızılçam gençliğinin elde edilmesi çalışmalarımızı hassasiyetle sürdürüyoruz. Bunun meyvesini de almanın mutluluğunu yaşıyoruz" dedi.
Erdemli'nin 97 bin 551 hektarlık bir orman sahasına sahip olduğunu da dile getiren Üstüner, "Bunun yüzde 22.2'lik kısmı yani 21 bin 748 hektarı kızılçam ormanıdır. Ayrıca, Erdemli ormanlık alan yüzdesi bakımından yüzde 55'lik ortalama ile yüzde 22'lik Türkiye ortalamasının 2 katından daha fazla bir dilime sahiptir" şeklinde konuştu.

 

iha
Yayın Tarihi : 26 Eylül 2007 Çarşamba 11:58:11


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?