5
Mayıs
2024
Pazar
MERSİN

KKTC 26 yaşında

KKTC'NİN 26. KURULUŞ YIL DÖNÜMÜ

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KTTC) Mersin Konsolosu Oya Tuncalı, Kıbrıs'ın hiçbir zaman Türkiye açısından ayak bağı olmadığını, aksine Akdeniz'de Türkiye'nin güvenliği açısından kilit noktada yer aldığını söyledi.

KKTC'nin kuruluşunun 26. yıl dönümü Mersin'de de çeşitli etkinliklerle kutlandı. KKTC Mersin Konsolosluğu tarafından Taksim International Grup Otel'de, 'Cumhuriyetimiz Egemenliğimizin Simgesidir' sloganıyla bir resepsiyon gerçekleştirildi. Resepsiyona; Mersin Valisi Hüseyin Aksoy, Akdeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Mustafa Karasabun'un yanı sıra çok sayıda davetli katıldı.

Burada İHA muhabirine açıklamalarda bulunan Konsolos Oya Tuncalı, 26 yıllık bir zaman diliminin kendileri açısından hiç de kolay geçmediğini vurgulayarak, buna rağmen artık zorlukların geride kaldığını ve ülke olarak geleceğe baktıklarını anlattı. Tuncalı, Ada'da bugün huzur ve güvenin hakim olduğunu, bu noktada da KKTC'nin tanınmaktan başka herhangi bir sorunun da olmadığının altını çizdi. Rum kesimiyle bir arada ve birlikte yaşamaktan memnun olduklarını dile getiren Tuncalı, ancak buna rağmen dış

dünyayla daha çok bağlantı kurmak ve ambargoların da kaldırılmasını istediklerini belirtti.

Tuncalı, "Ulusal değerlere ve kazanılmış haklara her zamankinden daha çok sahip çıkmamız gereken bir süreci yaşıyoruz. Geçmişte çok acı deneyimler yaşadık. Bu nedenle de Ada'da iki bölgelilik, siyasi eşitliğin yanında Türkiye'nin etkin ve fiili garantisi, Kıbrıs Türkü'nün huzur ve güven ortamında yaşayabilmesi için olmazsa olmazlardır. Bu unsurların değişmesi; Cumhuriyet'imizin bekasını tehlike atmak demektir. Ülke olarak iyi düşünüp doğru adımları atmamız gerekiyor" dedi.

Kıbrıs Rum Kesimi'nde yönetimin değişmesinin kendilerinde olumlu bir beklenti oluşturduğunu ancak son yaşanan gelişmelerin de kendilerini yanılttığını kaydeden Tuncalı, her ne kadar politikacılar değişse de Rum liderlerin politikalarının değişmediğini, aynı uzlaşmaz tavırların sürdürüldüğünü ve herhangi bir değişimden de söz edilemeyeceğini savundu. Tuncalı, Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne (AB) tam üyelik sürecinde Kıbrıs'ın bir sorun olarak ortaya konulduğunun hatırlatılması üzerine şu açıklamayı yaptı:

"Avrupa'nın bir başka ifadeyle de Batı dünyasının bu tür konulara bakış açısı ne yazık ki bu yönde. Türkiye'nin elini kolunu bağlayabilmek için, 'Kıbrıs sorunu' ve 'Kürt sorunu' gibi sorunları öne çıkarmaya çalışıyorlar. Kıbrıs konusu, Türkiye için hiçbir zaman ayak bağı değildir. Aksine KKTC, Türkiye'nin Akdeniz'de güvenliğini sağlayabilmesi için kilit noktada yer alıyor."

KKTC'NİN 26. KURULUŞ YIL DÖNÜMÜ
KKTC'NİN 26. KURULUŞ YIL DÖNÜMÜ
İHA
Yayın Tarihi : 16 Kasım 2009 Pazartesi 12:16:01
Güncelleme :16 Kasım 2009 Pazartesi 17:22:04


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?