3
Mayıs
2024
Cuma
MERSİN

KKTC'nin kuruluş yıldönümü

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Mersin Konsolosu Oya Tuncalı, Kıbrıs sorunun çözümünde, 'her ne olursa olsun yeter ki anlaşma olsun' mantığıyla yaklaşmadıklarını, aksine etkin ve tüm isteklerinin yerine getirileceği bir çözümden yana olduklarını söyledi.

KKTC'nin kuruluşunun 25. yıldönümü Mersin'de de törenlerle kutlandı. Etkinlikler kapsamında Mersin Cumhuriyet Meydanı'nda bir tören gerçekleştirildi. Atatürk Anıtı'na çelenk sunumuyla başlayan tören saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın hep bir ağızdan söylenmesiyle sona erdi.

Tören sonrasında gazetecilerin sorularını yanıtlayan KKTC Mersin Konsolosu Oya Tuncalı, özveri ve fedakarlıklar sonucunda kurulan Cumhuriyet'in, 25. yılını büyük bir coşkuyla kutladıklarını söyledi. Oya Tuncalı, dünyanın sırtını dönüp, haksız kısıtlamalara mahkum edilen KKTC halkının, çeyrek yüzyıllık bir geçmişe sahip Cumhuriyet ile onur duyduğunun altını çizdi.

Kıbrıs sorununun, sağlanan huzur ve güven ortamına rağmen çözülemeyen siyasi bir sorun olduğunu ve konunun da dünya gündemini meşgul ettiğini ifade eden Tuncalı, "Devletimiz bunun bilincinde olup Ada'da barışçıl, adil ve kalıcı bir çözüm bulabilmek için Kıbrıslı Türklerin ve onların birlikte yaşayabilecekleri bir çözüm bulabilmek için tüm kurumlarıyla çalışmalarına devam etmektedir. Varılacak çözüm de siyasi eşitlik, iki bölgelilik, Türkiye'nin etkin ve fiili garantilerinin devamı konusunda fiili adım atmayacağımızı açıkça ortaya koyduk. Tüm bu uğraşlarımıza rağmen, tüm tarafların bilmesi gerekir ki; Ada'da varılacak çözüm noktasında Kıbrıs Türklerinin iyi niyetlerinin suiistimal etmeyeceklerdir" dedi.

Kıbrıs Türklerinin 'her ne olursa olsun yeter ki anlaşma olsun' mantığıyla hareket etmediğini, aksine amaçlarının etkin ve tüm isteklerinin yerine getirileceği bir çözüm olacağını belirten Oya Tuncalı, her alanda çözümün olabilmesi için çaba sarf ettiklerini belirterek, buna rağmen yine de çözüme ulaşılamaz ve bozulma olması durumunda da; Türkiye Cumhuriyeti'nden almış oldukları destekle yollarına devam edeceklerini dile getirdi.

İHA
Yayın Tarihi : 15 Kasım 2008 Cumartesi 12:00:22


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?