3
Mayıs
2024
Cuma
MERSİN

Koç Topluluğu'ndan fidan dikimi

Mersin'in Gülnar ilçesinde yanan ormanlık alana Koç Topluluğunun 2006 yılında başlattığı "Ülkem İçin" projesi kapsamında bu yıl Koç Topluluğu şirketleri, çalışanları, bayileri ve tedarikçilerinin bağışlarıyla 700 bin fidan dikimi gerçekleşiyor.

Koç Topluluğu'nun 80. kuruluş yıldönümü çerçevesinde 2006'da hayata geçirdiği 'Ülkem İçin' Projesi'nin 700 bin fidan dikimini kapsayan 2008 yılı programı kapsamında Mersin'in Gülnar ilçesinde oluşturulacak orman için ilk fidan dikim töreni gerçekleştirildi.

Gülnar'ın Lapa Köyü'nde gerçekleştirilen törene Mersin Valisi Hüseyin Aksoy, Orman Bölge Müdürü Mustafa Gözükara, Çevre ve Orman İl Müdürü Hasan Saday, Ağaçlandırma Dairesi Başkanı Hamza Eryiğit, Karaman Çevre Orman İl Müdürü Ahmet Duran, Yapı Kredi Bölge, İl ve İlçe temsilcileri ile çok sayıda vatandaş katıldı.

Törende konuşan Mersin Valisi Hüseyin Aksoy; Gülnar'da 7 Temmuz günü çıkan orman yangınında 3 kişinin hayatını kaybetiğini, 77 evin de yangından zarar gördüğünü belirterek, "Orman yangınlarımızı azaltma bakımından toplumsal bilincin gelişmesi ve bu konuda da daha duyarlı hale gelmemiz büyük önem taşıyor. Sadece ekolojik dengenin bozulmasında ötesinde bir çok maddi ve manevi zararları yaşamak durumunda kalıyoruz. Bunları yaşamamak adına orman yangınlarına daha duyarlı bir toplum olma ve daha bilinci daha kontrollü bir yaşam sürecini ortaya koymamız önem taşıyor. Bu boyutuyla baktığımızda öğrencimizden, yöneticimize vatandaşımızdan muhtarımıza kadar herkesin daha duyarlı daha titiz bir davranış içresinde olması gerekiyor" dedi.

Bugün burada 100 hektarlık bir alanda ağaç dikimi yapılacağını kaydeden Aksoy şöyle devam etti:

"Yangından zarar gören alanlardan bir bölümü fidan dikimi bir bölümü de tohum atmak suretiyle ağaçlandırılacak. Temennimiz en kısa zamanda buraların yeşil ormanlara dönüşmesidir. Burada daha önce yapılamayan bir uygulama yapılacağız. Dolayısıyla burada orman yangınından az etkilenen dayanaklı yapraklara sahip ağaçları da yerleşim yerlerine dikeceğiz. Ve bundan sonra olası bir orman yangının da daha tedbirli olacağız."

Mersin Orman Bölge Müdürü Mustafa Gözükara yaptığı konuşmasında, yanan sahada ekosistemi yeniden tesisi çalışmaları kapsamında 10 milyon YTL maliyetli Gülnar-Yardop isimli "Yanan Alanların Rehabilitasyonu ve Yangına Dayanıklı Ormanlar Tesisi Projesi" hazırladıklarını belirtti.

Gözükara, "Bu proje ile bundan sonra büyük felaketlerin yaşanmaması için, kızılçam ormanının alansal olarak devamlılığını kesintiye uğratacak ve yangına dayanıklı yapraklı ağaç türlerinden oluşacak "yeşil bant" tesis edilmesini ve bu yeşil bantların yangın emniyet yolları ile ana orman yolları, köy yolları, asfalt yollar ve köy çevreleri ile blok oluşturan tarım arazilerinin çevrelerini kuşatacak şekilde oluşturulmasını planladık" diye konuştu.

Şu anda sahada, gerekli olan altyapı çalışmalarının bitirildiğini vurgulayan Gözükara, üretim çalışmalarının yüzde 70'i, arazi hazırlığı çalışmalarının ise yüzde 60'ının tamamlandığını vurguladı. Gözükürü, "Sahada ekim, dikim ve yeşil bant tesisinden oluşacak ağaçlandırma ve orman kurma çalışmalarının tamamı yıl içinde tamamlanacak ve ormanlaştırılacaktır. Bu kapsamda sahaya yapraklı ve ibreli olmak üzere toplam 2 milyon adet fidan dikilecek, 1.5 milyar adet kızılcam tohumu ekilecektir" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 10 Ekim 2008 Cuma 17:59:44
Güncelleme :10 Ekim 2008 Cuma 21:09:36


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?