5
Mayıs
2024
Pazar
MERSİN

Kodallı'nın hayatı kitaplaştırıldı

Cumhuriyet ile birlikte kurumsallaşan çok sesli müziğin ikinci kuşak bestecileri arasında gösterilen devlet sanatçısı Nevit Kodallı'nın hayatı kitap haline getirildi.

Nevit Kodallı adına hazırlanan, 'Mersin'den Yükselen Çağdaş Bir Ses: Nevit Kodallı' isimli kitabın tanıtımı, İçel Sanat Kulübü bünyesinde yer alan ve kendi adını taşıyan salonda gerçekleştirildi. Etkinliğe; Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Meclis Başkanı Faik Burakgazi, kitabın yazarı Evin İlyasoğlu, Nevit Kodallı ve eşi Olcay Kodallı'nın yanı sıra çok sayıda davetli katıldı.

Burada konuşan yazar Evin İlyasoğlu, global krizin hayatın tüm alanında olduğu gibi edebiyatta da kendini gösterdiğine dikkat çekerek, bugün gelinen noktada kitap okumanın artık lüks hale geldiğini, kitap basmanın da ayrı bir lüks olduğunu savundu. Değerini bilen ve bunu gün yüzüne çıkarabilmenin çabası içinde olan insanların da alkışlanması gerektiğini kaydeden İlyasoğlu, bu noktada hazırlanan kitapların yarınlara kalacak kaynak ve aynı zamanda da referans olduğunu dile getirdi.

İlyasoğlu, "Bir Cumhuriyet sanatçısının, Nevit Kodallı'nın yaşamını anlattığımız bir kitap. Cumhuriyet ile beraber yaşama kavuşan ve Cumhuriyet'in ilk yıllarını soluyan Atatürkçü bir sanat insanı Nevit Kodallı. En ilginç tarafı pek çok besteci gibi önce başka şeyler yapıp da sonradan besteciliğe yönelmiş bir insan olmaması. Bana en ilginç gelen yönü, 'Ben besteci olacağım' diye yola çıkmış olması. 12-13 yaşında bestekar olmayı aklına koymuş, o yolda yürümüş ve o tutarlılıkla bestecilik yolunda başarı basamaklarını tırmanmış" dedi.

Kitabın, Kodallı'nın Mersin'in merkez ilçe Toroslar'a bağlı Gözne beldesinde yer alan evinde bir gün süren bir söyleşinin ardından oluştuğunu anlatan İlyasoğlu, Nevit Kodallı'nın çocukluğundan başlayıp günümüze kadar uzanan yaşam yolculuğunu; Gözne Kalesi, Sunturas Şelalesi ve Gözne yollarının oluşturmuş olduğu bir tiyatro dekorunun içinde anlatmaya çalıştığını ifade etti.

Evin İlyasoğlu, "Çalışkanlığı, üretkenliği, kararlılığı ve doğru bildiğini çekinmeden söyleyen karakteriyle tanınan bir sanat adamımız Nevit Kodallı. Mersin gibi çok kültürlü bir ortamda doğmuş, küçük yaşta besteci olmayı aklına koymuş. Kulağında yetiştiği yörenin tüm sesleriyle Ankara'ya yeni kurulan konservatuvara girmiş. Ardından Paris'e giderek çağımıza yön veren bestecilerden Arthur Honegger ile nice besteciye yol gösteren Nadia Boulanger ile çalışma fırsatı bulmuş" diye konuştu.

Kodallı'nın Ankara'da yeni kurulan Cumhuriyet'in geçiş dönemlerini yaşadığı gibi Paris'te de savaş sonrasına tanıklık ettiğini hatırlatan Evin İlyasoğlu, eğitimini tamamlayıp Türkiye'ye dönen Kodallı'nın önemli müzik kurumlarında çalışarak yüzlerce öğrenci yetiştirdiğini ifade ederken, müzik sorunlarının çözüme kavuşturulmasında çaba gösterdiğinin altını çizdi.

Kodallı'nın yazdığı birçok yapıtla çok sesli müzik tarihi zincirinin önemli bir halkasını oluşturduğunu savunan İlyasoğlu, "Atatürk Oratoryosu, Van Gogh ve Gilgameş operaları, Cumhuriyet Kantatı, Hürrem Sultan Balesi, Sinfonietta, Telil Turna, Ebru, Güzelleme, Viyolonsel Konçertosu, liedler, oda müziği yapıtları ve piyano parçalarıyla hemen her ortam için 60 yılı aşkın bir süre düzenli aralıklarla yapıt üretmiş" açıklamasını yaptı.

MTSO Meclis Başkanı Faik Burakgazi de Mersin'in değerlerine değer katabilmeyi bir görev olarak kabul ettiklerine dikkat çekerek, bu kapsamda da kitabın sponsorluğunu üstlendiklerini anlattı. Burakgazi, "Kitabın sizlerle buluşması için mekan ararken, Nevit Kodallı'nın bu kentte kendi adına sahip olduğu salonda yapmayı tercih ettik. Nevit Kodallı bir devlet sanatçısı. Bizim onları el üstünde taşımamız gerekir" dedi.

Konuşmaların ardından 'Mersin'den Yükselen Çağdaş Bir Ses: Nevit Kodallı' adlı kitabın tanıtımı gerçekleştirildi. Etkinlik, düzenlenen kokteyle son buldu

İHA
Yayın Tarihi : 23 Mayıs 2009 Cumartesi 17:55:53


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?