4
Mayıs
2024
Cumartesi
MERSİN

Konferansta gergin anlar

Mersin'de düzenlenen ve Çevre ve Orman Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Öztürk'ün konuşmacı olarak katıldığı "Katı Atık Sorunları ve Çözümü" konulu toplantıda gerginlik yaşandı. Tarsus'un Kurbanlı Köyü'ne kurulması planlanan Katı Atık Bertaraf Tesisi'nin yerine karşı çıkan Tarsus Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, kürsüde konuşma yapan Müsteşar Yardımcısı'na sözle tepki gösterince, salonda bulunan AK Parti Mersin Milletvekili Ömer İnan "Otur yerine" diyerek Kocamaz'a karşılık verdi. Bunun üzerine salonda bir süre gerginlik yaşanırken, Kocamaz ile birlikte toplantıya Tarsus'tan gelen kalabalık salonu terketti. 

Suphi Öner Öğretmen Evi'nde düzenlenen toplantıya, AK Parti Mersin Milletvekilleri Ömer İnan ve Saffet Benli ile birlikte Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Macit Özcan, Tarsus Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, Erdemli Belediye Başkanı Musa Mutlu, belde belediye başkanları ve çok sayıda vatandaş katıldı. "Türkiye'de Katı Atık Sorunları ve Çözümleri" konulu konferansın sunumunu Çevre ve Orman Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Öztürk yaptı. "Ne yapıyoruz? Ne yapacağız? Katı atık sorununu nasıl çözeceğiz?" konularında Avrupa ve dünya ülkelerinden örnekler vererek konuşmasına başlayan Öztürk, Türkiye'de bu sorunun çözümü için 70 milyar Euro'luk bir yatırıma ihtiyaç olduğunu söyledi. Türkiye'de belediyelerin ancak yüzde 30'unun katı atık problemini bitirdiğini, geriye kalan yüzde 70'lik kısmın katı atık sorununu hala çözemediğini, bu nedenle de atıkların denizlere akıtıldığını ifade eden Öztürk, "Bunun için şimdi 35 milyar Euro harcamaktan kaçınırsak, gelecekte 350 milyar Euro para harcayacağız. Yer altı sularımız, toprağımız, havamız tehdit ediliyor. Ne zaman kötü depolamaya dur diyeceğiz?" diye konuştu. 

Almanya'da kişi başına bir günde 0.34 kilogram katı atık üretilirken, Türkiye'de bu rakamın 1.34 kilogram olduğunu kaydeden Öztürk, "Biz onlardan 3 kat fazlayız. Çünkü çöpün içindeki kıymetli atıkları ayrı toplamıyoruz. Almanya'da çöpler haftada 1 alınırken, Türkiye'de her gün alınıyor. O çöpünü geri kazanıyor, bizim ise havamız, toprağımız, suyumuz kirletiliyor. Bunu fark etmiyoruz" ifadelerini kullandı. Türkiye'nin her tarafında endüstriyel atık bertaraf tesisi kurulması gerektiğini de sözlerine ekleyen Öztürk,"Bu tesisler kurulmadığı zaman fabrikalar, sanayiler kapatılır. Saatler kaldırılır, arabalar kullanılmaz. Yani hayatımızın büyük parçasını ortadan kaldırmış oluruz. Eğer bunların olmasını istemiyorsanız, bu tesisler kurulacak" dedi. 

Bu arada Öztürk'ün konuşması devam ettiği sırada, Tarsus'un Kurbanlı Köyü'ne kurulması planlanan Katı Atık Bertaraf Tesisi'nin yerine karşı çıkan Tarsus Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, ayağa kalkarak, "Bu tesis sadece Kromsan'a yönelik kurulmaktadır. Bu bölgeyi mahvedeceksiniz. Bunun hesabını da Allah sizden soracak" dedi. Kocamaz'ın sözlerine salonda bulunan AK Parti Mersin Milletvekili Ömer İnan cevap vererek, "Münferit konuşmayın, herkes konuşur" dedi. Kocamaz da, "O zaman milleti savunun. Siz işinizin peşindesiniz" diye karşılık verdi. Karşılıklı söz düellosunun devam etmesi üzerine İnan, Prof. Dr. Mustafa Öztürk için "Bu konuyu en iyi bilen insandır" dedi. Burhanattin Kocamaz da bu söze, "O zaman gitsin kendi memleketine yapsın" diye karşılık verince Milletvekili Ömer İnan "Çok konuşma" diyerek Kocamaz'a çıkıştı. Belediye Başkanı Burhannettin Kocamaz da, "Sen konuşma" diye bağırınca salonda ortam gerildi. Bu arada Müsteşar Yardımcısı Mustafa Öztürk, "provake ediliyorum" diyerek konuşmasını yarıda kesmek istedi. Öztürk, salondakilerin araya girmesi ile konuşmasına devam ederken, Tarsus Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz ve Tarsus'tan gelen vatandaşlar salonu terk etti. 

Katı Atık Bertaraf Tesisi'nin kurulmasına tepki gösteren Tarsuslular, salon önünde pankart açarak slogan attı.
iha
Yayın Tarihi : 8 Temmuz 2006 Cumartesi 02:19:28


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?