5
Mayıs
2024
Pazar
MERSİN

Konservatuar öğrencilerinden resital

Mersin Üniversitesi (MEÜ) Devlet Konservatuarı Müzik ve Sahne Sanatları Bölümü ilk ve ortaöğretim öğrencileri düzenlenen törenle mezun oldu. Davetlilere önce müzik resitali sunan öğrenciler, ardından da diplomalarını aldı.

Çiftlikköy Merkez Kampusu Prof. Dr. Uğur Oral Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen etkinlikte 'Onur Belgesi' almaya hak kazanan ve dereceye giren öğrencilere de 'Başarı Belgesi' takdim edildi. Mezun olan öğrencilerden Bengisu Gökçe ile Yusuf Çelik törene katılanlara kısa bir dinleti sundu. Minik müzisyenlere piyonada; Marina Cinceradze ile Manana Kvernadze eşlik etti.

Burada törende konuşan MEÜ Rektör Yardımcısı Prof. Berika İpekbayrak, müzik ve müzik eğitiminin önemine dikkat çekerek, müziğin insanlara yeni bir bakış açısı kazandırdığını, müzik ile küçük yaşlarda ilgilenen çocukların kendilerine olan güvenlerinin arttığını söyledi. Bugün gelinen noktada müzikle ilgilenmenin yemek yemek, su içmek kadar doğal bir ihtiyaç olduğunun altını çizen İpekbayrak, dünyaca ünlü Japon kemancı ve eğitimci Shinichi Suzuki'den de alıntılar yaparak, öğrenme ve yetenek eğitiminde öğrenciye olduğu kadar öğretmene ve ebeveyne de önemli görevler düştüğünün altını çizdi.

Müziğin hem çok etkili bir eğitim aracı, hem de çok önemli bir eğitim alanı olduğunu kaydeden İpekbayrak, "Müziğin temel eğitimindeki ilk amaç, çocukta müzik sevgisini uyandırmak, hayal dünyasında müzik imgesini geliştirmek, ritim duygusunu ve kulak duyarlılığını kesinleştirmektir" dedi. Konuşmasında Atatürk'ün güzel sanatlara ve sanata bakış açısına da dikkat çeken İpekbayrak, Atatürk'ün sanata, sanatçıya ve estetiğe verdiği önemi; "Hepiniz milletvekili olabilirsiniz, bakan olabilirsiniz, hatta cumhurbaşkanı olabilirsiniz. Fakat sanatkar olamazsınız" özdeyişi ile vurguladığını hatırlattı.

Prof. İpekbayrak, Devlet Konservatuarı bünyesindeki yarı zamanlı ve tam zamanlı tüm öğrencilere dünya standartlarında eğitim vermenin yanında, geçtikleri aşamalarda öğrencilere destek olunmasının en büyük hedefleri arasında yer aldığını belirtti. 1994-1995 Eğitim-Öğretim Dönemi'nden bu yana ana sınıfı yaşındaki çocuklarla başlatılan eğitimin, lisans bitimine kadar devam ettiğini vurgulayan İpekbayrak, "15 yıldan bu yana eğitimine devam eden veya mezun olan öğrencilerimiz ülkemizin saygın orkestraları tarafından kabul görmekte, önde gelen sanat kurumlarının yarışmalarını kazanarak solo konser ve resital verme hakkı elde edebiliyor" diye konuştu.

MEÜ Devlet Konservatuarı Müdürü Münif Akalın ise, konservatuarın kuruluşundan bu yana 15 yılın geride kaldığına dikkat çekerek, ilköğretim, lise ve lisans mezunlarının Türkiye'nin dört bir yanındaki sanat kurumlarına dağıldıklarını ifade etti. Münif Akalın, söz konusu öğrencilerin Mersin, Antalya, Samsun ve İzmir Devlet Opera ve Balesi'nin yanı sıra Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası, Eskişehir Belediye Senfoni Orkestrası gibi kurumlarda profesyonel olarak sanat yaşamlarını sürdürdükleri bilgisini de verdi. Akalın, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Bundan sonra da yetiştirdiğimiz öğrencilerimizin Mersin Üniversitesi Devlet Konservatuarı adını tüm Türkiye'nin yanı sıra dünyada da duyuracaklarına inanıyorum."

Törende ilk olarak Sahne Sanatları Bölümü Bale Sanat Dalı öğrencilerine Devlet Konservatuarı İlköğretim Okulu Müdürü Ebru Yunkuş tarafından karneleri verildi. Müzik Bölümü İlköğretim Okulu tam zamanlı öğrencilerinin karneleri, bir önceki dönem İlköğretim Müdürü olan İbrahim Ünal tarafından verilirken, 'Onur Belgesi' alan ve dereceye giren ilköğretim okulu öğrencilerine belgeleri Rektör Yardımcısı Prof. Berika İpekbayrak tarafından takdim edildi.

Prof. İpekbayrak, '3. Ulusal Gülden Turalı Keman Yarışması'nın 2. kategorisinde mansiyon ödülü kazanan; İlköğretim Okulu 6. sınıf öğrencisi Sesim Bezdüz, aynı yarışmada üçüncülük ödülü kazanan 6. sınıf öğrencisi Yunus Asilkan Çelik, ikincilik ödülü kazanan 7. sınıf öğrencisi Veriko Çumburidze ile 'I. Ulusal Kamuran Gündemir Piyano Yarışması'nın B kategorisinde mansiyon alan 6. sınıf öğrencisi Rüya Melis Bozada'ya 'Onur Belgesi'; ilköğretim birincisi Alkım Berk Önoğlu, ikinci Gülin Erdeviren ve üçüncü Merve Kutnu'ya başarı belgelerini verdi.

Tören, Devlet Konservatuarı'nın tüm mezunlarının eğitimcilerle birlikte sahneye çıkarak keplerini havaya atmaları ile sona erdi.
 

İHA
Yayın Tarihi : 26 Haziran 2009 Cuma 18:36:52


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?