2
Mayıs
2024
Perşembe
MERSİN

Köpeklere sosyalleşme eğitimi

Sitelerden yükselen köpek sesleri üzerine kolları sıvayan Mersin'deki bir sitenin yöneticileri, çareyi köpekleri eğitmekte buldu.

Sitelerinde huzurlu ve sakin yaşamak isteyen vatandaşların belki de sıklıkla rahatsız oldukları konulardan biri de köpek sesleri oluyor. Gece uykunun en tatlı yerinde köpek havlamasıyla yataktan sıçramayı veya sohbetlerinin köpek havlamasıyla bölünmesini istemeyen site sakinleri, bu konuda çare arayışına girdi.

Mersin'in merkez ilçesi Mezitli'nin Kuyuluk beldesinde bir sitenin yönetimi, bu rahatsız edici, kulak tırmalayan seslerin önüne geçmek için köpeklerin eğitimine yöneldi. Site yönetiminin aldığı karar sonucu köpeklere verilen 'sosyalleşme eğitimiyle' köpekler artık sakinliği bozmaktan uzaklaşıyor.

Site yönetim kurulu üyesi İlkis Hancıoğlu, eğitim kapsamında haftanın 3 günü köpek eğiticisi bir hoca ve 9 köpekle çalışmaları sürdürdüklerini belirterek, eğitim sayesinde köpeklerin birbirine havlamak yerine dostluklar kurmayı öğrendiğini söyledi. Sitede 12 köpek olduğunu belirten Hancıoğlu, "bu köpeklerin birbirine havlaması yüzünden biz başta olmak üzere birçok site sakini bu durumdan rahatsızdı. Bunu önlemenin çarelerini aradık ve eğitimde bulduk. Bu kapsamda bir toplantı düzenledik, toplantıdan köpekleri sokağa atma yerine eğitme fikri ortaya çıktı. Böylelikle eğitime başladık" dedi.

Eğitimle birlikte köpeklerin birbirlerine olan saldırgan tutumlarının arkadaşlığa dönüştüğünü ifade eden Hancıoğlu, 2 haftalık bir eğitim süresi geride kalmasına rağmen köpekler arasında büyük sosyalleşme örneklerini gördüklerini söyledi.
Köpek eğiticisi Tufan Karagöl de, sitede gerçekleştirilen sosyalleşme dersinin etkisini gösterdiğini belirterek "Zaman geçtikçe köpeklerin sesleri azalıyor. Köpekler arasında bulunan saldırganlık ve havlama iç güdüleri zayıflıyor" dedi.

Köpeklerin bazılarında ciddi psikolojik sorunların bulunduğunu anlatan Karagöl, psikolojik sorunlar nedeniyle köpekler arasında çatışmaların çıktığını belirtti.

İHA
Yayın Tarihi : 24 Temmuz 2008 Perşembe 16:20:48


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?