5
Mayıs
2024
Pazar
MERSİN

Köy Enstitüleri 69 yaşında

Köy Enstitüleri'nin 69. kuruluş yıldönümü, Mersin'de de düzenlenen törenlerle kutlandı. Etkinlikler kapsamında bir araya gelen enstitü mezunları, anılarını tazeledi hep bir ağızdan 10. Yıl Marşı'nı söyledi.

CHP Mersin İl Başkanlığı tarafından Cumhuriyet Meydanı'nda gerçekleştirilen kutlama töreni, Atatürk Anıtı'na çelenk sunumuyla başladı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın ardından günün anlam ve önemini belirten bir konuşma yapan CHP Mersin İl Eğitim Sekreteri Serdar Erkan, Köy Enstitüleri'nin milli eğitimde bir devrim niteliği taşıdığının altını çizerek, enstitünün 1942'de 1954 yılına kadar geçen 12 yıllık zaman diliminde bin 398'i kız, 15 bin 943'ü de erkek olmak üzere toplam 17 bin 340 öğretmen, bin 348 sağlık elemanı ve 8 bin 675 eğitmenin söz konusu dönemde köylerde aydınlanmayı sağladığını savundu.

Erkan, "Köy Enstitüleri'ni kapatan çağdışı zihniyet maalesef bugün hala devam ediyor. Onlara enstitüleri kapatmak yetmedi, onun ışığını devam ettiren her kuruma saldırmaya devam ettiler" dedi.Erkan, 'Ergenekon Soruşturması' kapsamında Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) Genel Merkezi ve şubelerinde arama yapılarak, üyelerinin gözaltına alınmasına da tepki gösterdi.

Serdar Erkan, "Köy Enstitüleri'nin ışığını devam ettiren, 'Baba Beni Okula Gönder', 'Kardelenler' gibi önemli projelerin altına imza atan, dünyaya örnek olabilecek sivil toplum hareketini başlatıp bunu büyük bir kararlılıkla sürdüren, kırsal kesimde binlerce yoksul ve kız öğrencilerin okumasını sağlayan ÇYDD Genel Merkezi, şubeleriyle Türkan Saylan'ın evi 'Ergenekon Soruşturması' kapsamında arandı, dernek yöneticileri ve çağdaş cumhuriyetten yana olan rektörlük yapmış bilim insanları ve hocalar gözaltına alındı.

Genel Başkanımız Sayın Deniz Baykal'ın dediği gibi ortada henüz iddianame olmadan Cumhuriyetten yana olan tüm aydınların tutuklanması ve aylarca tutukla kalması gösteriyor ki, Ergenekon artık bir sivil darbedir. Ancak biz Türkiye Cumhuriyeti'nin demokrasisine, adaletin gerçekle ortaya çıkartacağına inanıyoruz" dedi.

Yapılan açıklamanın ardından Türkiye'nin çeşitli bölgelerinde faaliyet gösteren ancak bir süre sonra kapatılan Köy Enstitüleri'nden mezun olanlara karanfil dağıtıldı. Bu esnada sıcak hava ve güneş nedeniyle enstitü mezunlarından biri olan Ali Avşaroğlu fenalık geçirdi. Yere yığılan Avşaroğlu'na ilk müdahale çevrede bulunan partililer tarafından yapıldı.

Avşaroğlu, daha sonra olay yerine çağrılan ambulansla; Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Fakültesi Hastanesi'ne kaldırılarak tedavi altına alındı. Ali Avşaroğlu'nun sağlık durumunun ise iyi olduğu öğrenildi.

İHA
Yayın Tarihi : 17 Nisan 2009 Cuma 17:25:19


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?