4
Mayıs
2024
Cumartesi
MERSİN

'Köy Enstitüleri' yeniden hayat buluyor

'KÖY ENSTİTÜLERİ' YENİDEN HAYAT BULUYOR

Köy Enstitülerinin düşünce ve felsefesinin yaşatılması, elde edilen deneyimlerin de günümüz koşullarına uyarlanarak, yeni eğitim politikalarının oluşturulması amacıyla kurulan 'Yeni Kuşak Köy Enstitülüler Derneği'nin 18. şubesinin Mersin'de açıldığı bildirildi.

Köy Enstitüsü'nden mezun olanların çocukları ve torunları tarafından ilk kez 2001 yılında İzmir'de kurulan derneğin, başta İstanbul ve Ankara olmak üzere Türkiye'nin farklı kentlerinde şubeleri olduğu bildirildi. Derneğin Mersin Şube Başkanlığı'nı üstlenen Serdar Erkan ise, Mersin Gazeteciler Cemiyeti (MGC) Basın Merkezi'nde gazetecilerin sorularını yanıtlayarak, 'Yeni Kuşak Köy Enstitülüler' ile ilgili olarak açıklamalarda bulundu. Erkan, 1940 yılında kurulan ve Anadolu coğrafyasına dengeli şekilde oluşturulan toplam 21 enstitüde binlerce kız ve erkek köylü çocuğunun; karma, laik ve eşitlikçi bir eğitim anlayışıyla her yönüyle eğitilerek, toplum önderleri olarak köylere öğretmen olarak gönderildiğini hatırlattı.

Çok partili rejime geçilmesinin ardından enstitünün 1954 yılında Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) tarafından kapatıldığına dikkat çeken Erkan, "Köy Enstitülülerin kapatılmasından 56 yıl sonra bugün Mersin şubemizin açılışı aydınlanma meşalesinin hala sönmediğini göstermektedir. Kapatılmasına rağmen köy enstitülerinin yaktığı aydınlanma ışığı, mezun ettiği 20 bine yakın mezunların yetiştirdiği yüz binlerce öğrenciyle öğretmen okullarının kapatıldığı 12 Eylül 1980 ara rejimine kadar devam etmiştir. Bugün köy enstitüleri, Anadolu insanının yaratıcılığının bir ürünüdür ve yetiştirdiği öğretmenlerin niteliği hala aşılamamıştır" dedi.

Köy enstitülerinin, evrensel bir uygarlığa mal olmasının yanında eğitim, kültür ve bilim dünyasına önemli katkılarda bulunduğunu kaydeden Serdar Erkan, böylesine önemli bir eğitim kurumunun düşüncesi ve felsefesinin yaşatılmasıyla birlikte elde edilen deneyimlerden günümüze uyarlanacak çağdaş bir eğitim politikası üretilmesi inancıyla köy enstitüleri mezunlarının çocukları, torunları ve düşsel yakınları tarafından; 'Yeni Kuşak Köy Enstitülüler Derneği'nin ilk olarak İzmir'de kurulduğu bilgisini verdi. Erkan, derneğin genel merkezisinin yine İzmir olduğuna dikkat çekerek, bugün Ankara ve İstanbul başta olmak üzere Türkiye'nin değişik bölgelerinde kurulu olan 18. şubenin bulunduğuna işaret etti.

Erkan, açıklamasını şöyle sürdürdü:

"Bizler, köy enstitüleri dönemine ilişkin tüm zenginlikleri, birikimleri yeni yüzyıla taşıyacağız. Köy enstitülerinin yetiştirdiği tüm aydın ve sanatçıların birikimlerini, yeni anlayışlarla değerlendireceğiz. Toplumumuzda akıl ve bilimin egemen olması adına; daha demokratik bir toplum adına, bağnazlıktan arınmış bir toplum adına 1940'ların aydınlanmacı anlayışını bilim, teknoloji ve sanatla donatarak, yeni anlayışlarla zenginleştirerek gene toplumumuza sunacağız. Köy enstitülerinin ürettiği ama gün ışığına çıkmamış tüm güzellikleri, tüm birikimleri halkımıza aktaracağız. Ülkemizde eğitimle ilgili her tür ilerici, insana özgü arayışlarının merkezi olacağız. Yoğun bir emekle, mimarlık projeleri yarışmalarıyla üretilen, öğrenciler tarafından inşa edilen köy enstitüleri mekanlarının eğitim merkezleri ve müzelerine dönüştürülmesi ve bu mekanların korunmaları adına çabalar göstereceğiz."

'KÖY ENSTİTÜLERİ' YENİDEN HAYAT BULUYOR
İHA
Yayın Tarihi : 27 Ocak 2010 Çarşamba 15:44:04
Güncelleme :27 Ocak 2010 Çarşamba 15:47:44


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?