5
Mayıs
2024
Pazar
MERSİN

Köylerin ortak sorunu sulama

Mersin Valisi Hüseyin Aksoy, Mersin köylerinin ortak sorununun sulama suyu ve yetersiz enerji olduğunu söyledi.

Aksoy, Mersin’in Erdemli ilçesinde yapımı tamamlanan Tozlu göleti ile Toros Köyü Köpenkavak mevkii ile Aydınlar köyünde yapılması planlanan sulama göleti yerlerinde incelemelerde bulundu.

Vali Aksoy, Toros Köyü'nde yaptığı konuşmada, köylülerin sorunlarını yerinde çözmek amacıyla daire müdürleri ile birlikte fırsat buldukça köyleri gezdiklerini belirterek, “Kırsal kesimde yaptığımız gezilerde iki temel sorunla karşılaşmaktayız. Tabii ki bazı köylerimizin değişik sorunları olabiliyor, ancak en sık karşılaştığımız temel sorundan biri sulama suyu diğeri de yetersiz enerji . Köylerde artan enerji ihtiyacı hissedilir duruma gelmiştir. Bu sıkıntıları aşma adına hat yenilemeleri gerçekleştiriliyor, diğer yandan personel ihtiyacı da belirli bölgelerde hizmet alımı sayesinde gerçekleştirilerek çözülmeye başlandı. Önümüzdeki süreçte bu sıkıntının da giderilecek” dedi.

Köylülerin kendisinden sulama suyu konusunda talepte bulunmasından son derece mutlu olduğunu ifade eden Mersin Valisi Hüseyin Aksoy, “Üretim adına yapılan bu isteği çok önemli, güzel ve anlamlı buluyorum. Bizde bu isteği yerine getirebilmek için neler yapabiliriz diye kendi kendimize soruyoruz. Bu konuyu İl genel meclisi başkanı ve üyelerimizle de konuşuyoruz, değerlendiriyoruz. Milletvekillerimizle istişare yapıyoruz. Konunun üzerine düşerek bu sorunun çözülmesi için gayret gösteriyoruz. Özellikle bütçenin büyük kısmını İl Genel Meclisi’nin de kararıyla sulama suyu projelerine aktarıyoruz. Burada temel amaç sulama suyu ihtiyacını ortadan kaldırmaktır” diye konuştu.

Göreve başladığında gölet yapılında 1 ekip var iken bunun geçen yıl 2’ye çıkarıldığını ve önümüzdeki ay bunun üçe çıkarılacağını dile getiren Aksoy, “Hedefimizde 4 ve 5. ekibi oluşturmak var. Çünkü sulama suyu sorunu oldukça önemli. Yapılacak göletlerle sulama suyu talebini gidermeye çalışacağız. Sulama suyu var oldukça verim artıyor. Çiftçi bunun farkına vardı. Bununda ülke ve köy ekonomisine çok büyük katkıları oluyor. Bu sorunlarımızı çözmek içinde imkânlarımızı seferber edeceğiz” dedi.

Hükümetin başlattığı KÖYDES Proje kapsamında köylerin içme suyu ve yol problemlerinin kalmadığını, sulama suyu ile elektrik sorunun da çözmek için teknik ekiplerle tek tek köylerin gezildiğini anlatan Vali Aksoy, Tozlu Köyü sınırları içindeki sulama göletinin tamamlandığını ve çevresinde piknik alanı yapılması için de çalışma başlatıldığını ifade etti.

İl Özel İdaresi’nden çevre düzenlemesinin yapılması için 60 bin TL’lik ödenek aktarıldığını belirten Aksoy, “Proje tamamlandığında başta Mersin ve Adana illerinden olmak üzere komşu il ve ilçelerden buraya insanlarımız piknik yapmaya gelecek burada dinlenecekler, bu güzelliği izleyecekler. İnsanlarımızın oturup dinlenmesi eğlenmesi için de göl kenarına sosyal tesis ve kır kahvesi yapılacak. Buraya uygulayacağımız proje benzer göletlere de örnek teşkil edecek” dedi.

Aksoy, İl Özel İdaresi olarak köylere sağlıklı ve kalıcı hizmetler götürmek için İller Bankası’ndan iki yıl içinde 9 milyon TL kredi kullandıklarını bu kredi ile de makine parkını yenileyerek köylere yapılan hizmetlerde verimi artırdıklarını da kaydetti.
Konuşmaların ardından tamamlanan Tozlu göleti ile Toros ve Aydınlar Köyünde yapılması planlanan gölet yerlerinde incelemelerde bulunuldu.
Vali Aksoy’un inceleme gezisine AK Parti Mersin Milletvekili Ömer İnan, İl Genel Meclisi üyesi Kerim Şahin, AK Parti İlçe Başkanı Vehbi Aksay ile daire amirleri de katıldı.
 

iha
Yayın Tarihi : 18 Ağustos 2009 Salı 15:09:27


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?