5
Mayıs
2024
Pazar
MERSİN

Köylü kadınlar şaşırttı

Mersin Valisi Hüseyin Aksoy'un eşi Hülya Aksoy, köyde yaşayan kadınların kent merkezindeki hemcinslerine göre kadın sağlığı konusuna daha duyarlı olduğunu söyledi.

Mersin Valiliği tarafından hayata geçirilen, Vali Hüseyin Aksoy'un eşi Hülya Aksoy'un başkanlığında Mersin İl Sağlık Müdürlüğü tarafından da yürütülen; 'Kadın Sağlığı Projesi'nde ikinci etap çalışmaları için hazırlıklar devam ediyor.

Proje kapsamında İl Özel İdaresi'nden aktarılan kaynakla Mersin Devlet Hastanesi bünyesinde oluşturulan 'Mamografi Servisi'ni ziyaret eden Hülya Aksoy, burada Başhekim Vekili Metin Altınkaya ve hastane personelinden servisle ilgili bilgi aldı. Aksoy'a, Mersin İl Sağlık Müdürlüğü Eğitim Şube Müdürü Hüseyin Gökçe de eşlik etti.
Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Aksoy, kadın sağlığı konusunu önemsediklerini ifade ederek, projedeki ilk hedefin kent genelinde yaşayan kadınların bilinçlendirilmesi olduğunu vurguladı. Aksoy, ikinci aşamadaysa özellikle vücudunda kitle tespit edilen kadınların tedavilerinin sürdürülmesi ve bu durumun takip edilmesi olduğunu anlattı.

Vali Aksoy'un Muğla'daki görevi esnasında da 'Kadın Sağlığı Projesi'ni yürüttüğünü hatırlatan Hülya Aksoy, "Her iki ili de nüfus yoğunluğu bakımdan kıyaslarsak; Muğla'da yaşayan kadın sayısı azdı ve biz de hedefimize büyük ölçüde ulaşmıştık. Ancak aynı durum Mersin için geçerli değil, burada kadın nüfusu oldukça fazla. Bize göre hedefimize ulaştık. Ancak aynı şeyi rakamsal açıdan söylemek pek de mümkün değil" dedi.

Hayata geçirilen çalışmalara yeterli düzeyde katılımın sağlanamamasının da önemli bir eksiklik olduğunun altını çizen Aksoy, açıklamasını şöyle sürdürdü; "Biz köylere gittiğimizde hiç kimse yüzümüze kapı kapatmadı, aksine beklediğimizin çok üstünde bir ilgiyle karşılandık. Ancak aynı şeyi kent merkezi için söyleyemeyeceğiz. Özellikle çalışan kadınlardan pek bir talep alamadık. Ama biz yine de çalışmalarımızı sürdürüyoruz."

Köylerde eğitim seviyesinin oldukça düşük olduğu şeklinde toplumda bir düşüncenin hakim olduğunu ancak gerçeğin hiçte görüldüğü gibi olmadığının altını çizen Aksoy, köyde yapmış oldukları çalışmaların yoğun ilgi gördüğünü ve kadınlardan da çok güzel sorular aldıklarını dile getirdi.

Kent merkezindeyse her ne kadar eğitim seviyesi yüksekmiş gibi görülse de özellikle çalışan kadınlarda problem yaşadıklarını ifade eden Hülya Aksoy, "Kentteki kadınlar ya; 'Biz biliyoruz' deyip de eğitim çalışmalarına katılmadılar ya da eğitimleri klasik bir seminer olarak gördüler. Köydeki eğitim çalışmalarımızda kadınlar oturacak yer bulamazken, kentteki etkinliklere yeterli katılımı sağlayamadık. Sorunun ne olduğunu biz de tam olarak anlayabilmiş değiliz. Şunu rahatlıkla söyleyebilirim; köydeki kadınlar kentteki hemcinslerine göre kadın sağlığı konusuna daha duyarlı" diye konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 28 Ocak 2009 Çarşamba 13:24:17
Güncelleme :28 Ocak 2009 Çarşamba 20:22:44


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?