4
Mayıs
2024
Cumartesi
MERSİN

Köylü kadınlar turizme el attı

DEVLET DESTEK VERDİ KÖYLÜ KADINLAR TURİZME EL ATTI

Erdemli ilçesinde, Çukurova Kalkınma Ajansı'nın (ÇKA) Kırsal Kalkınma Mali Destek Programı kapsamında "Agro Turizmin Geliştirilmesi" adlı proje hayata geçirildi.

108 bin 300 TL'lik proje kapsamında tamamı kadın üyelerden oluşturularak kurulan 'Tarımsal Kalkınma Kooperatifi' tarafından yaptırılan 'Narçiçeği Kır Pansiyonu' faaliyete geçti. Köylü kadınlar bu pansiyonda görev yaparken, köyde yetiştirilen ve üretilen ürünlerde değerlendirilecek.

Törenin açılış konuşmasını yapan Erdemli Uygulamalı Teknoloji ve İşletmecilik Yüksekokulu öğretim üyesi Yrd.Doç. Dr. Sevgi Rad, Agro Turizmin bir anlamda tarım turizmi anlamına geldiğini belirterek, "Kırsal kültür, doğal çevre ve tarımla bütünleşen, ayrıca diğer turizm türleriyle de son derece kolay entegre olabilen bir turizm türüdür. Agro Turizmde esas amaç bir köyde, bir çiftlikte veya bir dağ evinde konaklayarak geleneksel kültürle tanışarak ve kaynaşarak doğal ortamların el değmemişliği içinde bir tatil geçirmektir" dedi.

Kıyı merkezlerinin çevresindeki köyler ile antik kentlerin yakınlarındaki kırsal yerleşimlerin turizme artık yabancı olmadığını ifade eden Rad, şöyle konuştu: "Kösbucağı köyü de hem turizmin hem de tarımın gelişmesi için uygun bir köydür. Bu bölge büyük bir potansiyel taşımaktadır. Bu potansiyel sebebiyle Erdemli kaymakamlığının başvurusu ile ÇKA tarafından desteklenen, Mersin Üniversitesi, Köylere Hizmet Götürme Birliği ve İlçe Tarım Müdürlüğü'nün ortak olduğu projemizi Kösbucağı Köyünde uyguladık."

Agro turizmin köylerin gelişmesinde yeni bir bakış noktası olduğunu belirten Erdemli Kaymakamı İbrahim Özefe, şunları söyledi: "Gerek ürün çeşitliliği bakımından gerek ürünlerin kalitesi bakımından tarımda çok büyük avantajlarımız var. Bu ürünlerin iç piyasada değerlendirilmesi ve ihracatı konusunda da ciddi bir potansiyele sahibiz. Coğrafyaya serpilmiş medeniyetlerin kalıntıları ve doğal güzelliklerimizle de dikkat çekiyoruz. Bu da bizi turizmde aranan bir bölge haline getiriyor. İşte bu noktada Agro

Turizm hem tarımdaki potansiyelimizi hem de turizmdeki potansiyelimizin iyi kullanılması için bir fırsat doğuruyor."

Özefe, uygulamaya konan projenin bölgenin yanında ülke genelinde uygulanabilecek örnek bir proje olduğunu da söyledi.

Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Emine Yıldırım ise köylüler olarak bu projeye sahip çıkacaklarını belirterek, "Tamamı kadınlardan oluşan 17 üyemizle Tarımsal Kalkınma Kooperatifimizi kurduk. Gündelik yaşamdan kopmadan burada tarımsal üretime devam edilecek, ürünlerin direkt satışı sağlanacağı için ekonomik olarak gelir getirecek. Konaklamaya gelenler de köy ortamında, doğal bir çevrede tatil keyfi yaşayacaklar" dedi.

Konuşmaların ardından açılış yapıldı. Köyde üretilen ürünler ve hazırlanan yemekler kooperatifin kadın üyeleri tarafından misafirlere ve ilk müşterilere ikram edildi.

DEVLET DESTEK VERDİ KÖYLÜ KADINLAR TURİZME EL ATTI
DEVLET DESTEK VERDİ KÖYLÜ KADINLAR TURİZME EL ATTI
DEVLET DESTEK VERDİ KÖYLÜ KADINLAR TURİZME EL ATTI
DEVLET DESTEK VERDİ KÖYLÜ KADINLAR TURİZME EL ATTI
İHA
Yayın Tarihi : 16 Temmuz 2010 Cuma 12:21:03
Güncelleme :16 Temmuz 2010 Cuma 14:37:50


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?