3
Mayıs
2024
Cuma
MERSİN

Köylü kadınlara iyotlu tuz eğitimi

Mersin'in Silifke ilçesinde Tarım Müdürlüğü ekipleri iyot eksikliğine bağlı hastalıkların önüne geçmek için köylü kadınları bilgilendiriyor.

Silifke İlçe Tarım Müdürlüğü görevlileri Şerife Sarılı, Nilgün Şeref ve Onur Karadeniz Tosmurlu Köyü'nde düzenledikleri toplantıda iyot eksikliği konusunda kadınlara bilgi verdi.

İyotlu tuzun önemi ve kullanımının yaygınlaştırılması kapsamında geçtiğimiz yıl toplantılar düzenlediklerini anlatan Şerife Şanlı, iyot eksikliğinden kaynaklanan hastalıkları önleme yollarını anlattı. Şanlı, "İyot, insan vücudunda çok az bulunan, büyüme ve gelişme için gerekli bir mineral. Günlük alınması gerekli miktar, 1 toplu iğne başı kadar. Bu miktar bile sağlıklı yaşamamız için çok önemli. İyot yetersizliği özellikle toprağında iyot eksikliği olan bölgelerde sık görülüyor. Havada bulunan iyot toprağa düşer ve toprakta yetişen bitkiler iyodu alır. Bu bitkilerle beslenen insanlar ve hayvanlar da iyottan yararlanır" dedi.

İyotlu yiyecekler tüketilmediğinde, tiroit bezinin boyun bölgesinde büyümesi sonucu özellikle kadınlarda guatr, kısırlık, zeka geriliği, şaşılık, felç ve dilsizliğe; gebelerde düşük, ölü doğum ve erken doğuma; bebek ve çocuk ölümlerine ve cüceliğe neden olabildiğine dikkat çeken Şanlı, bu sağlık sorunlarını ortadan kaldırmak için iyotlu tuzun mutlaka kullanılması gerektiğini kaydetti.

Gıdaların muhafazası konusunda da eğitim toplantıları gerçekleştirdiklerine dikkat çeken Şanlı, bu toplantılarda kadınların gıda muhafaza yöntemleri, anne sütünün önemi, kişisel bakım ve hijyen, hastalıklarda beslenme, süt ve sütten yapılan ürünlerin korunması hakkında da bilgi sundu.

 

iha
Yayın Tarihi : 11 Mart 2008 Salı 15:56:08


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?