4
Mayıs
2024
Cumartesi
MERSİN

Köylüler operayla tanışacak

KÖYLÜLER OPERAYLA TANIŞACAK

Mersin Devlet Opera ve Balesi (MDOB), 'İstanbulname' adlı opereti bu kez köylüler için sahneleyecek. Daha önce Mersin'in uzak köylerine giderek konserler veren ve köy halkıyla kaynaşan sanatçılar, şimdi de köylüleri kendi sahnelerinde ağırlayacaklar.

Yarın akşam Mersin Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilecek olan özel etkinliğe Mezitli Kaymakamlığı ile yürütülen ortak çalışmalar sonucunda ilçeye bağlı Kuzucu, Kuzucubelen, Fındıkpınarı, Tepeköy, Cemilli, Değirmençay, Kocayer, Akarca, Takanlı, Zeybekler, Pelitkoyağı ve Çevlik köylerinden gelecek olan köylülerin hayatlarında ilk kez operayla tanışacağı vurgulandı. Konuyla ilgili olarak açıklamalarda bulunan MDOB Müdürü ve Sanat Yönetmeni Hasan Alptekin, hayata geçirmiş oldukları eğitim çalışmaları

kapsamında verdikleri konserlerin, bu tür etkinliklerle birlikte bir 'kültür projesi'ne dönüştüğünü vurguladı.

Hasan Alptekin, "Bu projenin amacı; kendi köylerinde MDOB aracılığıyla klasik müzikle tanışan insanların, bu kez opera ve bale sanatlarını olması gereken yerde; sahnede, ışık, kostüm, dekor gibi tüm bileşenleriyle izlemeleridir. Opera evi atmosferini yaşamak, konser salonunda bulunarak diğer seyircilerle aynı sıraları paylaşmak, orkestrayı ve sahnedeki sanatçıları canlı izlemek ve dinlemek; opera ve bale sanatlarını tanımak ve sevmek adına yaşanması gereken deneyimler olarak düşünülmektedir" dedi.

Daha önce de Arslanköy'de köylü kadınlar tarafından oluşturulan 2 tiyatro grubunu sahnelerinde ağırladıklarını hatırlatan Alptekin, açıklamasını şöyle sürdürdü: "Hep biz onların köyüne gittik. Artık onları burada ağırlamanın vakti gelmişti. Geç de olsa kendilerini bu salonda görmekten büyük mutluluk duyuyoruz. Gerçekten de orada bir köy var uzakta ve o köy bizim de köyümüz artık."

Söz konusu projenin genişletilerek yaygınlaşmasını ve her ay bir köyün misafir edilmesini amaçladıklarını anlatan Alptekin, köy ve beldelerden gelecek olan talepleri de değerlendireceklerini vurguladı.

Beyoğlu'nun arka sokaklarında yaşanan hayatların trajedisini, komedi ve macerayla harmanlayarak izleyicisinin beğenisine sunan 'İstanbulname' adlı opereti Ferde Merter kaleme alırken, Murat Atak'ın ise sahneye koyduğu vurgulandı. Turgay Erdener'in bestelerini üstlenmiş olduğu eserin orkestra şefliğini Vladimir Lungu'nun yapacağı belirtilirken, sahne tasarımının Seyhan Atamer'e, giysi tasarımının Gülden Sayıl'a, ışık tasarımının da Tarı Deniz'e ait olduğu bilgisi verildi. Özlem Nemli'nin koroyu

çalıştırdığı, kareografinin de Başak Özenç'in hazırladığı dile getirdi.

'İstanbulname'de başlıca rolleri Nazlı Alptekin, Kıvanç Uğraşbul, Işıl Cavga, Mustafa Özer, Ufuk Kasar, Korhan Dinçer, Hasan Alptekin, Neslihan Ulaş, Özkan Çavdaroğlu, Tolga Erden, Hakan Bölükbaşı, Ayşegül Serdar, Yusuf Ziya Büyükaslan, Hakan Yıldız, Serkan Karagöz, Zeynep Özgür Günal, Başak Özenç, Hasan Berk, Süleyman Tekin, Özer Öndeş, Erdem Özdemir, Alpay Noyan Özbay, Ercüment Şirin, Hulusi Polat, Levent Yetkin, Adnan Baydar ve Ali Nacakçıoğlu'nun paylaşacağı kaydedildi.

KÖYLÜLER OPERAYLA TANIŞACAK
KÖYLÜLER OPERAYLA TANIŞACAK
İHA
Yayın Tarihi : 19 Şubat 2010 Cuma 12:37:03
Güncelleme :19 Şubat 2010 Cuma 13:32:03


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?