5
Mayıs
2024
Pazar
MERSİN

Köylülere tarımda 'AB' açılımı

Mersin tarımında, 'Avrupa Birliği (AB) açılımı' Türkiye'nin Avrupa Birliği (AB) uyum sürecinde Mersinli köylülere yönelik olarak eğitim gerçekleştirildi. Düzenlenen kahvehane toplantısında önce teorik bilgiler alan çiftçiler, daha sonra seralarda uygulamalı olarak eğitim aldı.

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) AB Bilgi Bürosu ile Mersin Tarım Platformu tarafından ortaklaşa organize edilen eğitim çalışmaları ilk olarak, Mersin'in merkez ilçesi Akdeniz'e bağlı Adanalıoğlu beldesinde gerçekleştirildi. Dokuz Eylül Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İktisat Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yaşar Uysal tarafından verilen eğitimlerde AB'nin, Türkiye açısından neden önemli olduğu, AB çerçevesinde Türk tarımının nerede olduğunun yanında AB uyum sürecinde tarımda neler yapılması gerektiği konularında çiftçilere bilgilendirmelerde bulundu.

Gerçekleştirilen kahvehane toplantısına bölge çiftçileri yoğun ilgi gösterirken, burada konuşan Prof. Dr. Yaşar Uysal, Türkiye açısından tarımın oldukça önemli bir sektör olduğuna dikkat çekerek, tarımın sadece üretim sürecini kapsayan bir olay olmadığını, işin sosyal ve ekonomik boyutu da olduğunu anlattı. Uysal, Türkiye'nin AB'ye üye olmasa dahi Türk tarımının dünyayla rekabet edebilmesi noktasında yapılması gerekenlerle ilgili olarak da açıklamalarda bulunarak, "Ne yapmamız gerektiği sorusuna şu yanıtı verebiliriz dün yaptıklarımızdan çok daha farklı şeyler yapabiliriz. Artık babadan kalma yöntemlerle tarım yapılamaz. Artık bilimsel bir üretim tekniğiyle, teknolojiden sonuna kadar yararlanmalıyız ve her şeyden de önemlisi bilinçli bir tarım yapmalıyız" dedi.

Türkiye'nin asıl amacının AB'ye üye olmak olmadığını, asıl amacın üye olunsa da olunmasa da Avrupa standartlarının yakalanması olduğunun altını çizen Uysal, Türk tarımının dünyayla rekabet edebilmesi noktasında Avrupa'daki yasal düzenlemeler başta olmak üzere, tarımda uygulanan tekniklerden yararlanabileceğini, bunun yanında tarımsal üretim konusunda fikir alınabileceğini söyledi.

Uysal, AB'ye tam üyelik konusunda Türkiye'ye bazı şartlar öne sürüldüğünü belirterek, "Adam diyor ki; Avrupa ile futbol maçına çıkacaksın. Sen pehlivan gibi kısmetleri giyip de sahaya çıkamazsın, kurallara uymak zorundasın, uyum sağlaman lazım. Çünkü herkes aynı kurallara uyarsa ortak pazar olur" diye konuştu.

1996 yılında yapılan Gümrük Birliği Anlaşması kapsamında sanayi ürünlerinin serbest dolaşım hakkı elde etmesine rağmen, gerekli uyumun sağlanmadığı için tarımda bu serbestliğin tanınmadığına dikkat çeken Uysal, eğer tarım ürünlerinin serbest dolaşmış olabilseydi bugün Mersin ve bölgede üretilen narenciyenin üreticisine ciddi bir kazanç elde ettireceğini savundu. Yapılan konuşmaların ardından Adanalıoğlu beldesindeki seralarda incelemelerde bulunuldu.
Serada üretilen yeşil biberle ilgili bilgi alan Prof. Dr. Uysal, köylülere üretim tekniklikleriyle ilgili uygulamalı olarak bilgi verdi ve kendisine yöneltilen soruları yanıtladı.

Öte yandan, MTSO AB Bilgi Bürosu ve Mersin Tarım Platformu tarafından ortaklaşa gerçekleştirilen ve köylülerin AB tarım uygulamalarının anlatılması noktasında gerçekleştirilen bilgilendirme eğitimlerinin Mersin merkezde yer alan Arpaçsakarlar, Kavaklıpınar ve Musalı köylerinde sürdürüleceği bildirildi.
 

İHA
Yayın Tarihi : 17 Nisan 2009 Cuma 12:10:07


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?