5
Mayıs
2024
Pazar
MERSİN

Köylülerin gebe düve sevinci

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ile Başbakanlık Sosyal Yardımlaşma Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen "Kırsal Alanda Sosyal Destek" projesi kapsamında Mersin'in Erdemli ilçesinde 87 köylüye törenle 174 damızlık gebe düve dağıtıldı.

Mersin İl Tarım Müdürü Hasan Hüseyin Oluğ, 3294 sayılı kanun kapsamında kooperatif üyesi ihtiyaç sahibi vatandaşları kapsayan proje ile Alibeyli Köyü S.S. Tarımsal Kalkınma Kooperatifi'nin 87 üyesine 2'şer tane damızlık gebe düve verildiğini belirterek, projenin Tarım Bakanlığı ile Başbakanlık Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı (SYDV) tarafından gerçekleştirildiğini söyledi.

Mersin'de bir buçuk ay içinde 5 kooperatifin tesislerinin açılışının yapıldığını ve vatandaşlara bin 100 adet gebe damızlık düve dağıtımının gerçekleştirildiğini ifade eden Oluğ, "2008 yılının mart ayında ben göreve başladığımda projelerimiz imar mevzuatına takılmış durumdaydı. Bu konuda birçok sorunlar yaşanmıştı. Valiliğimizin, milletvekillerimizin destekleri ve Tarım İl Müdürlüğümüzdeki arkadaşlarımızın çalışmaları ile çok ciddi raporlar hazırladık. Durumu bakanlığa aktardık ve çözüm üretildi. Bu süreç sonunda çalışmalarımıza hız verdik. Bugün ise Mersin çapındaki 7 milyon TL'lik projenin 5'inci ve son ayağını Alibeyli köyünde gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşıyoruz" dedi.

Köye işletme binası yapımında yardımcı olunduğunu ve 5 tonluk süt soğutma tankı yanında yem kırma ve silaj makineleri verildiğini dile getiren Oluğ, "Alibeyli köyümüzde ortaklar tarafından borçlanılan ve proje için tahsis edilen kredi toplamı 1 milyon 78 bin 501 TL'dir. Köylülerimize kredi konusunda da kolaylıklar sağlanmıştır. 87 üyeye ahırların yaptırılması için 4 bin TL ve 500'er TL de yem kredisi verildi. Bu projemiz önceden 2 yıl ödemesiz, 3 yıl faizsiz geri ödemeliydi. Fakat bu yıl gelen talimatlara göre 2 yıl ödemesiz, faizsiz olarak 6 yıl geri ödemeli olarak taksitler uzatıldı. Bu proje inşallah ilçemize, bölgemize hayırlı olur. Köylerimizin ekonomisini canlandırır" diye konuştu.

Kontrolleri yapılan damızlık düvelerin dağıtımı sırasında köylülerin hayli heyecanlı olduğu gözlendi. Törene, İlçe Tarım Müdürü Berdan Tun, Alibeyli köyü Muhtarı Mehmet Yıldız, Alibeyli Köyü S.S. Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Hüseyin Yıldız'ın yanı sıra vatandaşlar katıldı.
 

iha
Yayın Tarihi : 13 Haziran 2009 Cumartesi 13:18:40


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?