5
Mayıs
2024
Pazar
MERSİN

Köylülerin pekmez telaşı

Mersin'in Mut ilçesinde pekmez yapma geleneği yaşatılmaya devam ediyor.

İlçeye bağlı Pamuklu köyü sakinleri, dedelerinden öğrendikleri pekmez yapma geleneğini sürdürdüklerini söylediler.

Pekmez yapımını anlatan köy sakini Hasan Yıldız, "Üzümü önce çuvala katıyoruz. İçine bir miktar toprak koyuyoruz. Sonra çuvalın içindeki üzümleri eziyoruz. Üzüm suyunu musluktan akıtıp duruluyoruz. Bu suyu da kazanda kaynatıyoruz, bu kaynamaya 'kestirme' diyoruz. Kazanda kaynatıp duruladığımız üzüm suyunu daha büyük kazana döküyor ve kaynatıyoruz. Kaynarken devamlı savuruyoruz. Eğer savurma işlemi hızlı yapılırsa pekmez daha kaliteli oluyor" dedi.

Pekmeze koyu rengini ve kıvamını veren işlemin kaynatma olduğunu belirten Yıldız, "Kaynatma işlemi sırasında kestirilen şıranın içindeki şekerler karamelize olup kararır. Suyun kaynama süresince azalmasıyla karışım koyu bir kıvam alır. Pekmez kaynatılırken şıra bir seferde kaynatılarak pekmez haline gelmelidir. Şıra kaynatıldığında kaptaki eksilme yeni şıra ile doldurulmamalıdır. Pekmezin göz göz kaynaması ve pekmez kokusu yayması pekmezin kıvama geldiğini gösterir" dedi.

Bu arada Dr. Buğra Kaya da pekmezin iyi bir enerji kaynağı olduğunu belirterek, "Pekmez, B1, B2 vitaminleri ve çeşitli mineraller içerdiğinden iyi bir besin olarak bilinir. İçermiş olduğu yüzde 80'e yakın karbonhidratın tümünün glikoz ve früktoz halinde olması sindirim sisteminde parçalanmaya gerek kalmadan kolayca kana geçmesini sağlar. Kan yapımı, enerji verme, iştah açma pekmezin belirgin özelliklerindendir. Ayrıca mide, bağırsak ve böbrekler üzerine olumlu etkileri vardır. Damar sertliğine iyi gelir ve kan dolaşımını kolaylaştırır" diye konuştu.
 

İHA
Yayın Tarihi : 28 Eylül 2009 Pazartesi 12:02:53


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?