5
Mayıs
2024
Pazar
MERSİN

Köylünün geçim kaynağı incir

Mersin'in Silifke ilçesine bağlı Göksu vadisi köylerinde üretimi yapılan beyaz incir köylünün geçim kaynağı oldu.

İlçe genelinde 250 dekar arazide üretimi yapılan ve Ağustos ayı içerisinde hasadına başlanan beyaz incir, Ekim ayı sonuna kadar toplanmaya devam ediliyor. Kilosu 3 TL'den satışına başlanan incirin kilosu bugünlerde 1 TL'ye kadar düştü.

Nuru köyünde incir alımı yapan Ali Erol, köylerde yıllık ortalama 5 ton incir hasat edildiğini, bunun da köylüye büyük gelir sağladığını belirtti. İncilerin günü birlik olarak toplandığını söyleyen Erol, "Köyümüzde her ailenin en az 5-10 tane incir ağacı var. Ağaç başına 10 ile 25 kilo gram arası incir toplanıyor. Bu da incir üreten çiftçilerimize ek bir gelir kapısı oluyor" dedi.

Göksu vadisi köylerinde doğal yollarla yetişen incirlerde hiç ilaç kullanılmadığını ve sağlık bakımından çok faydalı olduğunu belirten İlçe Tarım Müdürü Yusuf Gün, "Bölgemizde incir kapama bahçe nezdinde değil, genel olarak bahçe kenarlarında yetiştiriliyor. İncir Göksu vadisi köylerinin tamamında köylülere ek bir kazanç getirmektedir.

Bu yıl ihracat olmadığı için üretilen incirler özellikle metropol şehirler olan başta İstanbul, Ankara, İzmir ve Adana ve iç piyasada tüketilmektedir. Saklama koşullarının zor olması ve dayanıklılık süresinin kısa olmasından dolayı hasadı yapılan incirler günü birlik olarak satılmaktadır" diye konuştu.
 

iha
Yayın Tarihi : 19 Ağustos 2009 Çarşamba 14:15:50


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?