30
Nisan
2024
Salı
MERSİN

Köylünün geçim kaynağı oldu

Mersin'in Silifke ilçesine bağlı Senir, Nuru, İmambekirli köylerinde hasadına başlanan Antep fıstığı köylünün önemli geçim kapısı oldu.

Kurutulmuş kilosu 15 TL olan Antep fıstığının yaşı ise tüccar tarafından 4 TL'den alınıyor. Silifke'de sezonun ilk hasadı yapılan Antep fıstığı, tezgahlarda ise kilosu 8 liradan satılmaya başladı.

Köylüler tarafından elle tek tek toplanan Antep fıstığı, at ve eşek sırtında evlere taşınıp damlarda kurutulmaya başlandı. Köylü kadınlar tarafından gözer denilen delikli süzgece sürtülerek kabuğundan ayrıştırılan Antep fıstıkları daha sonra evlerin damına serilerek kurutuluyor.

Türkiye'nin tek baklavalık Antep fıstığının Yenisu, Senir, Nuru ve İmambekirli Köylerinde üretildiğini belirten İmambekirli Köyü Muhtarı Ahmet Çelik, "Fıstık içi rengi yeşil olduğu için bizim bölgenin Antep fıstığını baklavalık olarak kullanıyorlar. Fiyatların da günümüz şartlarına göre iyi gitmesi bizleri mutlu ediyor. Yaptığımız emeklerin karşılığını alıyoruz" dedi.

İlçe Tarım Müdürü Yusuf Gün, bu yıl 3 bin 500 dönüm araziden 300 ton civarında rekolte beklendiğini kaydetti. Antep fıstığının, melengiç ağacının aşılanması suretiyle Göksu vadisindeki Senir, Nuru, İmambekirli ve Yenisu köyleri ile Toros Dağlarının eteğinde yaygın olarak yetiştirilmeye başlandığını ifade eden Gün, fiyatların böyle gitmesi halinde üreticinin sezonu mutlu kapatacağını belirtti.
Engebeli araziye kolay uyum sağlayan Antep fıstığı üretiminde önemli ivme kazanıldığını ifade eden Gün, "Üretim alanları her geçen yıl artıyor. Bölgede Antep fıstığı yetiştiriciliğini arttırmak için sürekli çalışma içerisindeyiz. 'Bizim ürünümüz Türkiye genelinde renk ve tat olarak iyi olduğu için büyük rağbet gören bir ürün. Özellikle baklavacılar iç fıstığın renginin tam yeşil olmasından dolayı bizim ürünlerimizi tercih ediyorlar. Melengiç ağacı adı verilen bir ağaçtan aşılama ile ürettiğimiz fıstıkların daha da çoğaltarak gelişmesi için yeni fidan üretimi yapılıyor" dedi.

iha
Yayın Tarihi : 16 Eylül 2011 Cuma 16:19:56


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?