5
Mayıs
2024
Pazar
MERSİN

Koyun sürülerine otlak oluşturuldu

Mersin'de ormanlık alanların korunabilmesi noktasında koyun sürüleri için otlak alanları oluşturuldu. Mersin Orman Bölge Müdürlüğü tarafından hayata geçirilen uygulamayla da hem ormanların korunduğu, hem de hayvancılığın gelişimine katkıda bulunulduğu belirtildi.

Ormanlık alanlarının tahribatının önüne geçilerek, yeniden ağaçlandırma yapılan alanların erozyona ve insan faktörüne karşı korunması ve rehabilitasyonun sürdürülebilmesi noktasında Mersin Orman Bölge Müdürlüğü tarafından başlatılan çalışmalar devam ediyor. Özellikle koyun ve keçi sürülerinin ormana verdiği zararların önüne geçilebilmesi için oluşturulan otlaklık alanlar da kullanıma sunuldu.

Söz konusu alanlarda incelemelerde bulunan Orman Bölge Müdürü Mustafa Gözükara, Toroslar'da çok ciddi bir sedir ağaçlandırması yaptıklarını ve bu çalışmalar kapsamında da bugüne kadar yaklaşık 200 hektarlık bozuk alanın yeniden ağaçlandırıldığını anlattı.

Gözükara, yılda ortalama 15 bin hektarlık bir alanda rehabilitasyon ve ağaçlandırma yapıldığı bilgisini vererek, "Bu çalışmaları yaparken de daha önce hayvan otlatılan bölgeyi otlatmaya kapattık. Sahalar, biyolojik bağımsızlıklarına ulaşıp özellikle küçük ve büyükbaş hayvanların zarar veremeyeceği bir konuma geldikten sonra kontrollü bir şekilde otlatma yapılmasına izin veriyoruz. Böylelikle de hem hayvancılık faaliyetlerini destekliyor, hem de tahribatın önüne geçerek, yaptığımız kontrol ve denetimlerle de orman yangınlarının önüne geçmeye çalışıyoruz" dedi.

Hayvan otlatmalarının belirli bir periyot dahilinde gerçekleştirildiğini dile getiren Gözükara, yapılan çalışmalarla da ülke ekonomisine önemli katkılarda bulunduklarını, bunun yanında yöre insanının gelirlerini de arttırdıklarını söyledi. Ormanlık alanların geliştirilebilmek için mevcut sahalarda iyileştirmelerde bulunduklarını da sözlerine ekleyen Mustafa Gözükara, bu çalışmaların önümüzdeki süreçte de devam edeceğinin altını çizdi.

Hayvan otlatmalarıyla ilgili olarak başlatılan çalışmaları desteklediklerini dile getiren orman köylüleriyse, çobanlığın babadan oğla geçen bir gelenek halini aldığını, geçmiş dönemde hayvanlarını otlatacak yer bulamazken, bu yıl oluşturulan otlaklıklarla birlikte hayvanların daha besili hale gelmesini sağladıklarını dile getirdi.

Köylüler, bu durumun doğal bir sonucu olarak da hem hayvanlardan elde ettikleri süt miktarının, hem de süt ve süt ürünlerinde önemli bir artış sağladıklarını ifade etti.
 

İHA
Yayın Tarihi : 3 Ağustos 2009 Pazartesi 16:59:41


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?