3
Mayıs
2024
Cuma
MERSİN

Kozalak gelir kaynağı oldu

Akdeniz Bölgesi'ni çevreleyen kızılçam ağaçlarıyla kaplı Toros Dağları'ndaki çam kozalakları vatandaşlar için geçim kaynağı oldu.

Mersin'in Mut ilçesinde Ormanlık araziden toplanan kozalaklar tek tek elden geçirilerek kışa hazırlanıyor.

Edinilen bilgiye göre, Mut Orman İşletmesi Müdürlüğü'nden ihaleyle alınan çam kozalakları içerisindeki çekirdekler alındıktan sonra çuvallanarak kışın yakmaya hazır hale getiriliyor.

Kozalakların odun ve kömür tutuşturmak için kullanıldığını belirten işçi Selim Kılınçarslan, "Orman işletmesinden kamyonlarla bize gelen kozalakları güneşin altına seriyoruz. Kozalakların araları açıldıktan sonra tırmıkla karıştırarak içerisindeki çekirdeklerin dökülmesini sağlıyoruz. Daha sonra kozalakları tek tek elden geçirerek dökülmeyen çekirdekleri alıp, gerisini de çuvallayarak alıcı firmaya hazır hale getiriyoruz" şeklinde konuştu.

Mesleklerinin kozalak işleme olduğunu belirten Selim Kılınçarslan, kozalak işlemek için Muğla'dan Mut'a geldiklerini söyledi Kılınçarslan, "Biz her yıl 3 aile olarak Muğla'dan Mut'a kozalak işinde çalışmak için geliyoruz. Yevmiyemiz 25 YTL’ ye geliyor. İşlenmesi gereken 70 ton kozalak var. Günlük 80 çuval kozalak işliyoruz. İşlenen kozalakların çuvalı ise 2,5 YTL’den satılıyor" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 30 Ağustos 2008 Cumartesi 12:40:06


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?