3
Mayıs
2024
Cuma
MERSİN

Kozmetikler tedavi etmez

Mersin Üniversitesi (MEÜ) Eczacılık Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Altan Yüksel, kozmetiklerin hiçbir etken madde içermediğini, bununla birlikte tedavi edici bir özelliğinin de olmadığını söyledi.

MEÜ'de 2008-2009 Eğitim-Öğretim Yılı ile birlikte bu yıl ilk defa müfredata konulan, 'Üniversite Yaşamına Giriş Dersi' kapsamında düzenlenen etkinlikler devam ediyor. Ders kapsamında Çiftlikköy Merkez Kampüsü Prof. Dr. Uğur Oral Kültür Merkezi'nde kozmetikler konusunun ele alındığı bir panel düzenlendi.

Panele; MEÜ Eczacılık Fakültesi Öğretim Üyeleri Yrd. Doç. Dr. Altan Yüksel ve Yrd. Doç. Dr. Nefise Özlen Şahin konuşmacı olarak katıldı. Kozmetikleri; vücudun dış kısmına uygulanan, herhangi bir etken madde içermeyen temizlik ya da koruma amaçlı kullanılan ürünler olarak tanımlayan Yrd. Doç. Dr. Altan Yüksel, kozmetik ürünlerin sadece makyaj malzemesi olarak değerlendirilmesinin doğru olmadığına dikkat çekti.

Yüksel, şampuan, sabun, saç boyası gibi ürünlerin de kozmetik olduğuna işaret etti. Kozmetikleri pasif ve aktif kozmetikler olarak ikiye ayıran Yüksel, pasif kozmetiklere örnek olarak ruj, allık, pudra gibi sadece kapatıcı etkisi olan ürünleri, aktif kozmetiklere ise saç boyası, perma, kalıcı rujlar gibi kimyasal etkiler bırakan ürünleri gösterdi.

Kozmetiklerin etkili olabilmesi için uygulamanın oldukça önemli olduğunun altını çizen Yüksel, rastgele kullanımın birtakım olumsuzluklara neden olabileceğini belirterek her ürünün aynı şekilde kullanılmaması önerisinde bulundu. Yüksel, kozmetiklerin en büyük riskinin çok uzun sürelerle çok sık tekrar edilmesi olduğunu vurguladı.

Kozmetiklerde doğal madde ve vitaminlerin kullanımına ilişkin açıklamalarda da bulunan Yüksel, "Doğal ürünler vücudumuzda her zaman olumlu etki bırakmayabilir, vitamin katkılı ürünlerde ise vitamin o ürünü kullanan kişiyi değil, ürünü korumaya yarar. Dolayısıyla doğal ürün ya da vitamin kullanımı, reklam amaçlı, ticari bir söylemdir" dedi.

Öte yandan Yüksel, 2005 yılında değiştirilen ve Avrupa Birliği (AB) normlarına uygun hale getirilen kozmetik yönetmeliğinin eksik ve yanlışlarla dolu olduğunu, ruhsat alma zorunluluğunu ortadan kaldırdığını, bu nedenle 'merdiven altı imalatçıların' insan sağlığıyla rahatça oynadığını ileri sürdü.

MEÜ Eczacılık Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Nefise Özlen Şahin de, 'Yaşamımızda Kozmetikler' konulu bir sunum gerçekleştirdi. Yrd. Doç. Dr. Nefise Özlen Şahin, sunumunda fondöten, pudra, allık, ruj ve far gibi kozmetik ürünlerin formülasyonları, uygulama biçimleri ve yan etkileri hakkında öğrencilere bilgiler verdi. Panel, soru-cevap bölümü ile sona erdi.

İHA
Yayın Tarihi : 19 Kasım 2008 Çarşamba 10:32:14


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?