4
Mayıs
2024
Cumartesi
MERSİN

Kredi kartında 'imdat kolu' önerisi

KREDİ KARTINDA 'İMDAT KOLU' ÖNERİSİ

Mersinli turizm araştırmacısı Ertuğrul Şahin, kağıt parada 'barkod' uygulamasının ardından bu kez kredi kartlarında 'imdat kolu' önerisini gündeme getirdi. Söz konusu sistemle birlikte bankalara olan ilginin artırılması ve kara listedeki kişi sayısının azaltılması öngörülüyor. Projenin, bankaya kredi borcu olanların yine aynı bankada çalışıp borcunu ödemesine de imkan sağladığı kaydedildi.

Sistemle ilgili olarak İHA muhabirine açıklamalarda bulunan Şahin, herhangi bir bakanın vermiş olduğu tüm kredi kartlarındaki toplam borç miktarının, belirli bir düzeye gelince 'imdat kolu sistemi'nin, söz konusu bankanın müşterisine yeni bir kredi kartı vermesini engelleyeceğini, bunun yanında aynı bankanın kullanımdaki mevcut kredi kartlarının toplam harcama miktarının da belirli bir seviyeye ininceye kadar yeni bir kredi kartı verilmesine de engel olacağını anlattı.

Türkiye'de bankacılık sektöründe faaliyet gösteren tüm bankaların, hazırlamış olduğu sistemle birlikte kredi kartı harcamalarının anlık olarak değerlendirebileceğini kaydeden Şahin, harcama miktarının belirli bir oranı aştığında da sistemin otomatik olarak 'imdat kolu'nu çekeceğini, böylelikle de tüm harcamaların durdurulabileceğini savundu. Şahin, "O andan sonraki harcamalara banka izin verirse, borcu ödemek kredi kartı sahibinin değil, kredi kartını veren bankanın yükümlülüğü olacak. Böylece banka isterse seçeceği müşterilerini koruma altına alabilecek" dedi.

İnsanların tüketim yerine üretime yönlendirilebilmesi adına hazırladığı projenin önemli bir katkı sunacağına inandığını anlatan Ertuğrul Şahin, bu noktadan yola çıkarak Türkiye'deki yıllık üretim miktarına bağlı bir oran tespit edilebileceğini, bununla birlikte tüm bankaların kredi kartı ve limit toplamlarının da belirli bir rakamda sabitlenmesi halinde de kredi kartı pazarının büyümesi için hem üretimin artırılması hem de üretimin daha fazla kayıt altına alınmasının sağlanacağını söyledi.

Şahin, "Yapılacak düzenlemelerle nitelikleri uygun olan ve çalışmak isteyen kişilerden seçilecek olanlar, bankalara var olan borçlarını yine bankada çalışarak ödemeleri de sağlanabilecek" diye konuştu. Tek bir kredi kartından aidat alınması önerisini de gündeme taşıyan Şahin, bunun yanı sıra ikinci bir kartın alınabilmesi için en az bir yıllık sürenin geçmesinin beklenmesi, kart miktarı arttıkça yıllık harç miktarının da artırılmasının da yürürlüğe konulabileceğini anlattı.

Şahin, önerilerini şu şekilde sıraladı: "Resmi ya da özel herhangi bir işte çalışmayanların yanı sıra kayıtlı işi olmayanlara kredi kartı verilmesi halinde borçlarını ödememeleri durumunda, borcu ödeme yükümlülüğü kredi kartı veren bankada olmalı. Bankalar, kredi kartının reklamını yapmak için harcadıkları para miktarı kadar ödenek ayırarak, borcunu ödeyemeyenler arasından çekiliş yapıp bir kısım borçları kapatsınlar. Bu hem bankaya ilgiyi artırır hem de kara listedeki kişilerin sayısını azaltır."

İHA
Yayın Tarihi : 15 Temmuz 2010 Perşembe 13:21:05
Güncelleme :15 Temmuz 2010 Perşembe 13:36:33


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?