4
Mayıs
2024
Cumartesi
MERSİN

Kriz rekoru engelledi

Türkiye'nin en geniş limanı olarak öne çıkan Mersin Limanı'nda, 2008 yılı yük hareketi bir önceki yıla göre yüzde 10.9'luk artış gösterdi. Mersin Deniz Ticaret Odası (MDTO) Genel Sekreter Yardımcısı Halil Delibaş, "Global kriz, Mersin Limanı'ndaki rekoru da engelledi" dedi.

2008 yılında Mersin Limanı'na toplam 3 bin 964 geminin operasyon için uğradığını açıklayan MDTO Genel Sekreter Yardımcısı Halil Delibaş, aynı zaman diliminde limanda 8 milyon 361 bin 14 ton yükleme ve 11 milyon 496 bin 408 ton boşaltma olmak üzere toplam 19 milyon 857 bin 422 ton yük eleçlendiğini bildirdi. Delibaş, 2007 yılındaysa limanda toplam 17 milyon 890 bin 102 tonluk yük hareketi olduğunu hatırlattı.

Limanda yüklenen ve boşaltılan yükler içerisinde petrol ürünlerinin ilk sırada yer aldığını ifade eden Delibaş, özelleştirme sürecinin ardından Mersin Liman İşletmesi (MIP) tarafından işletilen limanın global krizin etkilerini 2008 yılı Aralık ayından itibaren hissetmeye başladığını ve bu durumun da sonraki 4 aylık süreçte devam ettiğini kaydetti. Delibaş, 2008 yılı Aralık ayında yükleme bazında yüzde 12, boşaltmada ise yüzde 7.5'lik artış yaşandığını, ancak buna rağmen konteyner hareketi bazında yüzde 23 gibi önemli bir düşüş yaşandığına dikkat çekti.

Kent açısından oldukça önemli bir noktada yer alan Mersin Limanı'nın global krizi fırsata çevirebilmesi için yaşanılan riskli süreci iyi değerlendirmesi gerektiğini belirten Delibaş, bu kapsamda büyük konteyner ana gemilerinin Mersin'e getirilerek, aktarma yükü kapasitesi oluşturulması önerisinde bulundu. Delibaş, "İran, Irak, Bağımsız Devletler Topluluğu ve diğer Asya-Avrupa yüklerinin Mersin Limanı kullanılarak taşınması için yeni projeler ve pazarlama çalışmaları yapılmalı" dedi.

Yakın yol deniz taşımacılığı, deniz otoyolları gibi AB projelerinde Mersin'in yer almasını sağlayacak çalışmalara da ağırlık verilmesini şart koşan Delibaş, bu durumun yerine getirilerek liman ve liman kullanıcılarına yeni kapasiteler yaratılmasının bir zorunluluk olduğunu söyledi. Delibaş, liman işleticisinin de idari ve teknik anlamda yatırımlarını hızlı bir şekilde sürdürüp otomasyon, konteyner ve yük takip sistemlerinin yanında yeni teknik ekipman temini konularında kriz dönemini bir fırsat olarak görmesini beklediklerini vurguladı.

Delibaş, "Zira 5 yıl içinde uluslararası lojistik üs olması hedeflenen Mersin'in en önemli kaynağı Mersin Limanı'nın da bu anlamda kendisini hazırlaması, geliştirmesi gerekiyor" diye konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 18 Şubat 2009 Çarşamba 17:30:34


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?