2
Mayıs
2024
Perşembe
MERSİN

Krize moral önerisi

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin Aşut, Türkiye'nin global krizden güçlü olarak çıkıp yoluna devam edebilmesi için morale ihtiyaç duyduğunu söyledi.


Aşut, yaptığı açıklamada, dünya ölçeğinde yaşanan ekonomik krizle birlikte 2009'un, Türkiye açısından zor geçmesine neden olacağını belirterek, dünyadaki genel büyüme ortalamasının yüzde 3'e, gelişmiş ülkelerdeyse bu oranın sıfıra kadar gerileyeceğini tahmin ettiklerini anlattı. Krize karşı gereken tedbirlerin alınması ve sağduyulu bir şekilde davranılması halinde Türkiye'nin krizden güçlü olarak çıkabileceğinin altını çizen Aşut, dünyada kriz sona erdiğinde her şeyin kaldığı yerden devam edeceğini, bu nedenle de içinde bulunulan süreçte Türkiye'nin kendisini geliştirip, bununla birlikte rakiplerini geçmesi gerektiğini vurguladı. Aşut, "Bunun için en önemli silahımız moral değerlerimiz. Güçlü moralle yola devam etmemiz lazım. Cumhuriyetin 100. yılında dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasında olabiliriz. Bunun için devletimizden tek beklentimiz; rakiplerimizin sahip olduğu yatırım ve iş yapma olanağını bizlere de sağlamaları. Bizler yurtdışındaki rakiplerimizle eşit şartlarda mücadele etmek istiyoruz.
Bundan sonra bizlere düşen görev; krizden çıkmak için fırsatları fark edip değerlendirmektir" dedi. Yaşanılan süreçte dünya ticaretinin daraldığını ve bu nedenle de yeni pazar arayışına girilmesi gerektiğini kaydeden Aşut, Mersin'in de hinterlandı gereği Kuzey Afrika, Ortadoğu ve Orta Asya'ya yönelmesi gerektiğini, söz konusu bölgelerdeki iş hacminin 100 milyar dolarla ifade edildiğini belirtti. Aşut, üretimin Asya'ya yönelmesinin krizin de nedenlerinin başında yer aldığını hatırlatarak, sorun ve sıkıntıların sona ermesi için de huzur ve istikrar ortamının sağlanmasının da bir zorunluluk olduğunu dile getirdi. Yeni yıl dilekleri içinde yer alan; barış ve huzur temennilerinin 2009'da gerçekleşmesi gerektiğinin altını çizen Aşut, tartışma ve anlaşmazlıklarla vakit kaybedilmesinin hiç kimseye bir şey kazandırmayacağını, ancak topluma çok şey kaybettireceğini söyledi.
"İşçi, işveren, bürokrat, politikacı bir araya gelip çalışmak zorundayız" diyen Aşut, şunları kaydetti:


"2001 krizinde finans kesiminde başlayan kan kaybı hızla diğer sektörlere sıçradı ve işten çıkarmalar başladı. Bu bize gösteriyor ki; hiçbir kesim diğerini düşünmezlik edemez. Birinde yaşanan olumsuzluk hızla her tarafa yayılır. Bu yüzden hep beraber, elbirliğiyle çalışıp ekonomiyi ayakta tutmamız lazım. Hayatı devam ettirebilmek için sorumluluklarımızı yerine getirmeliyiz. Mersin olarak bu güçbirliğini yapabileceğimize inanıyorum."

İha
Yayın Tarihi : 31 Aralık 2008 Çarşamba 12:33:19


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?