2
Mayıs
2024
Perşembe
MERSİN

Krizin adı bile kötü!

Renault Mais Genel Müdürü ve Otomobil Distribütörleri Derneği (ODD) Başkanı İbrahim Aybar, Türkiye'nin global krizden çıkabilmesi için kendi iç pazarını canlı tutması, bunun yanında finansal çözümlerin net bir şekilde ortaya konulması gerektiğini söyledi.

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO), ODD ve Mersin Otomobil Yetkili Satıcıları Derneği (MODER) tarafından ortaklaşa organize edilen "Mersin 3. Otomobil ve Ticari Araçlar Fuarı"na katılan İbrahim Aybar, global krizin otomotiv sektörüne yansımalarını değerlendirdi.

Aybar, "kriz" kelimesinden pek fazla hoşlanmadığına dikkat çekerek, "Kriz, psikolojik bir olgudur. Eğer biz 'kriz' dersek, o zaman gerçek anlamda krizi yaşamaya başlıyoruz. Bakın insanlar fuara yoğun bir ilgi gösteriyor. Ben geçtiğimiz hafta İspanya'da Madrid'de gerçekleştirilen bir fuara katıldım. Orada genel olarak bir sessizlik hakimdi. Fuar alanıysa hemen hemen bomboştu. Türkiye'ye geldiğiniz zaman ilk dikkatinizi çeken şey hareketlilik ve canlılık oluyor. Önemli olan bu durumun sürdürülmesidir. Otomotiv sektörü olarak bu tür fuarları önemsiyoruz. İnsanların ilgisi bizi mutlu ediyor" dedi.

Sadece tüketicilerin ilgisinin yeterli olmadığını, bunun yanında finansal çözümlerin de net bir şekilde ortaya konulması gerektiğini vurgulayan Aybar, finansal anlamda sorun ve sıkıntılarla karşı karşıya kaldıklarını, bu nedenle de gerekli kredilerin bir an önce çıkması gerektiğini belirtti. Aybar, finans sektörünün reel sektöre gerekli desteği verip, krizi birlikte atlatacaklarına inandığını dile getirerek, krizden tüm dünyanın etkilendiğini ve Türkiye'nin de rahat bir dönem geçirmediğini anlattı.

Krizin Türkiye'den kaynaklı bir kriz olmadığına dikkat çeken Aybar, "Krizin ne zaman sona ereceği konusunda net bir bilgiye sahip değiliz. Ama Türkiye söz konusu krizi atlatabilir. Buradaki en önemli avantajımız; kendi iç pazarımızı canlı tutabilme yeteneğimiz olacak. Eğer bunu başarabilirsek, insanları tüketime yönlendirip, finansal çözümler de üretebilir ve bunun yanında da otomobil alımını teşvik edici yöntemler geliştirebilirsek biz bu krizi atlatabiliriz" diye konuştu.

Global krize karşı AK Parti Hükümeti tarafından hazırlanması düşünülen "ekonomik paket" ile ilgili olarak açıklamalarda da bulunan Aybar, konuyla ilgili olarak şu an itibariyle açıklanmış bir paket olmadığına işaret ederek, otomotiv sektörü olarak öncelikli bekledikleri gelişmelerin; finansman olanaklarının yeniden seri ve kolay bir şekilde gerçekleşmesi olduğunu kaydetti. Aybar, piyasalarda canlanmayı sağlayacak eylem planlarının da bir an önce harekete geçirilmesini beklediklerini anlattı.

Aybar, çevreye duyarlı otomobillerin Türkiye'de artık çoğalması gerektiğini, bugün tüm dünyanın eğiliminin de bu yönde olduğunu ifade ederek, bu noktada atılacak olan adımların Türkiye'de bir sıçrama yapacağını savundu.

Yaşanan süreçte özellikle otomotiv distribütörlerinin "kriz nedeniyle küçülmeye gidecekleri ve ciddi manada işçi çıkaracakları" söylentilerini de değerlendiren İbrahim Aybar, şu açıklamayı yaptı:

"Şu anda kesin bir şey söylememiz mümkün değil. Çünkü bir 'Önlem Paketi'nden bahsediliyor biliyorsunuz. Bu paket açıklandıktan sonra içeriği ortaya çıkınca otomotiv sektörü de bu konuda belirli yorumlar yapmaya başlayacaktır. Şu an itibariyle bu sözleri söylemek erken."

İHA
Yayın Tarihi : 29 Kasım 2008 Cumartesi 17:11:43


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?