3
Mayıs
2024
Cuma
MERSİN

Küçük arkeologların kampı sona erdi

Mersin Arkeologlar Derneği Başkan Yardımcısı Otsukkarcı Özgan, 'Küçük Arkeologlar Yaz Kampı' ile çocuklara Anadolu'nun zenginliklerini öğretmeyi amaçladıklarını söyledi.

MÜGEV Türkmen Koleji ve Mersin Arkeologlar Derneği işbirliğiyle gerçekleştirilen 9-16 yaş grubu öğrencilere yönelik "Küçük Arkeologlar Yaz Kampı" sona erdi.

23-27 Haziran tarihleri arasında gerçekleştirilen projede Mersin Arkeologlar Derneği Başkanı Tuna Akçay, Başkan Yardımcısı Otsukarcı Özgan, MÜGEV Türkmen Koleji öğretmenleri rehberliğinde 23 minik arkeolog kazı çalışmasının yanı sıra müze ve Mersin'in en önemli ören yerlerinde incelemelerde bulundu.

Proje hakkında bilgi veren Mersin Arkeologlar Derneği Başkan Yardımcısı Otsukarcı Özgan, proje kapsamında minik arkeologlara arkeoloji bilimi dersleri verildiğini belirterek, "Çocuklara mitoloji, antik çağda sanat eseri, Türkiye ve dünyada arkeoloji biliminin ortaya çıkışı hakkında bilgiler verdik" dedi.

Nazari bilgilerin verilmesinden sonra çocukları ören yerlerine götürerek incelemelerde bulunduklarını da anlatan Özgan, "Yumuktepe, Uzuncaburç ve Olba başta olmak üzere bir çok ören yerini gezdirdik. Bu çalışmalar sırasında çocuklar müzenin nasıl gezileceğini ve ne gözle bakılacağını Mersin ve Silifke Müzesi'ni gezerek öğrendiler" diye konuştu.

Projenin hayata geçirilmesindeki asıl amacın çocukları bilinçlendirmek ve birçok uygarlığa ev sahipliği yapmış Anadolu'nun tarihi zenginliklerini anlatmak olduğunu ifade eden Özgan, şöyle devam etti;

"Proje çalışması süresince çocukların ilgisi muhteşemdi. Çocukların ilgisini canlı tutmak amacıyla özellikle onların zengin hayal güçlerini hesaba katarak yapay kazı alanları oluşturduk. Klasik dönem ağırlıklı materyaller koyarak onların materyaller üzerinde kazı tekniklerini öğrenmesi ve arkeolojik bir görüş kazanmalarını hedefledik. O nedenle çocuklarla 2 gün arazide çalıştık. Çıkan buluntuları çocuklarla birlikte etüt ederek o dönemlerle ilgili bilgiler verdik. Çocuklar materyalleri değerlendirmeden önce mitoloji ve arkeoloji dersleriyle bunları değerlendirmeyi öğrendiler. Çocuklar ören yerlerini ve kazı alanlarını gezdikten sonra onların heyecan içinde olduklarını gördük. Arkeolojinin ortaya çıkışında da merak öğesi çok önemlidir. Çocukları da meraklı ve ilgili gördük. İleriki yaşamlarında bu bilimi meslek olarak seçmeseler bile sorumlu bir vatandaş olarak kendi değerlerine ve kültürel varlıklarına sahip çıkacaklardır. Bizim asıl amacımız da buydu."

Proje koordinatörü MÜGEV Sosyal Bilgiler Öğretmeni Mesut Doğan ise bu projeyi yaklaşık 5 ay önceden diğer öğretmen arkadaşlarıyla birlikte düşündüklerini, tarihe ve geçmişe duyarlı insanlar yetiştirmek amacıyla projeyi hayata geçirdiklerini söyledi.
Projeyi uygulamadan önce gerek broşür gerekse medya yoluyla projenin tanıtımını yaptıklarını kaydeden Doğan, "Bu sayede duyarlı öğrenciler bulduk. 23 öğrencinin katıldığı proje çerçevesinde belirlenen alanda kazı çalışması yaptık. Daha önce tarafımızdan toprağa gömülen sikkeler, heykeller ve benzeri materyalleri öğrenciler kendileri bulmuş gibi oldular. Olba ve Uzuncaburç başta olmak üzere ören yerlerini ve müzeleri dolaştık. Mersin'in tarihi açıdan ne kadar önemli bir yer olduğunu göstererek duyarlılık kazandırmaya çalıştık. Okul içinde de nazari bilgiler verdikten sonra drama öğretmenimiz kazılar sırasında öğrencilerin yaşadıklarını drama haline getirerek sahneledi. Kazı alanlarında çıkan materyaller resim öğretmeni nezaretinde resimlendirilerek sergilendi" dedi.

Projenin son gününde ise öğrencilerin drama öğretmeni Sibel Bakmaz nezaretinde hazırladıkları 'Pers Askerleri' ile 'Büyük İskender ve Diyojen' adlı dramaların sahnelenmesinin ardından minik arkeologlara katılım belgeleri verildi.

.
Yayın Tarihi : 28 Haziran 2008 Cumartesi 14:45:40


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?