8
Mayıs
2024
Çarşamba
MERSİN

Küçük matematik dehaları

Ayakkabı numaralarını ezberleyerek matematik bilgilerini geliştiren, çarpım tablosunun yanı sıra 4 rakamlı toplama ve çıkarma işlemlerine anında cevap verebilen 7 ve 9 yaşındaki iki kardeşe, Gazi Üniversitesi tarafından "Yaşıtlarına göre 4 yaş ileri zekaya sahip" raporu verildi. 

Mersin'in Silifke İlçesi'ne bağlı Atayurt Beldesi Olukbaşı Mahallesi'nde yaşayan Abdurrahman-Fatma Öz çiftinin çocukları ilköğretim 1. sınıf öğrencisi Sedat ile üçüncü sınıf öğrencisi Samet'e, Gazi Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayşegül Ataman tarafından, "Yaşıtlarına göre 4 yaş, bazı kategorilerde de 2 yaş ileri zekaya sahip" raporu verildi.
 
Prof. Dr. Ayşegül Ataman imzalı raporda, Samet Öz'ün, bütün yetersiz ev koşullarına karşın, sözel/dilsel zeka, mantık/matematik zeka alanlarında yaşıtlarından ortalama 4 yaş, görsel/uzamsal zeka ve toplumsal zeka alanlarında 2 yaş ileride olduğu belirtildi.

Müzik/ritim zeka ve bedensel/kinestetik zeka alanında yaşında gelişim gösterdiği belirtilen Samet'in, duygusal zeka alanında takviyeye gereksinimi olduğu, öğrenmede görsel tercihleri bulunduğunun saptandığı kaydedildi.
 
Sedat Öz'ün de görsel hafızasının çok gelişmiş olduğu, öğrenmede görsel kanalı kullandığı belirtildi. Zeka alanlarındaki tercih ve gelişim düzeyleri açısından görsel/uzamsal zeka ve mantık/matematik zekada 4 yaş ileride olduğu açıklandı. Dulgusal zekada yaşıtlarından 2 yaş ileride olduğu belirlenen Sedat'ın, müzik/ritim zeka, bedensel/kinestetik zeka alanlarında 1 yaş ileride olduğu, sözel/dilsel zeka ve toplumsal zeka alanlarında takviyeye gereksinim duyduğu belirtildi. 

Çocuklarının, 3-4 yaşlarında iken ayakkabı numaralarını ezberleyerek matematiği öğrendiklerini, sorulan her matematik sorusuna anında doğru cevap verdiklerini belirten Öz çifti, "Çocuklarımızı ilk olarak Silifke Rehberlik Araştırma Merkezi'ne götürdük. Orada ileri zekaya sahip oldukları raporu verildi. Yakınlarımızın tavsiyesi üzerine çocuklarımızı Ankara'ya götürdük. Yaşıtlarından daha fazla ileri zekaya sahip çocuklarımızın eğitimlerini sürdürebilmeleri için yardım bekliyoruz" dediler.
 
Sorulan her matematik sorusuna anında cevap veren Öz kardeşler, okuyup matematik profesörü olmak istediklerini belirtti. Bütün dersleri 5 olan kardeşlerin, Atayurt İlköğretim Okulu'nun en başarılı öğrencileri oldukları bildirildi.
iha
Yayın Tarihi : 5 Şubat 2007 Pazartesi 10:50:10


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?