3
Mayıs
2024
Cuma
MERSİN

Kuraklık biçerdövercileri vurdu!

Türkiye'nin en büyük delta ovası ve en zengin tarım alanlarından biri olan Çukurova Bölgesi'ne gelen biçerdöverciler kuraklık nedeniyle işsiz kaldı.

Çorum'un İskilip ilçesinden Mersin'in Tarsus ilçesine gelen ve 25 gündür siftah dahi yapamadıklarını belirten biçerdöverciler, ceplerindeki paranın tükendiğini, perişan durumda olduklarını söylediler.

ÇİFTÇİNİN HALİ PERİŞAN

54 yaşındaki Halil Karadoğru adlı biçerdöverci, perişan durumda olduklarını ifade ederek, "Burada boş bekliyoruz, iş yok, güç yok, para yok, üç kişi çalışıyor, yüz kişi yatıyoruz. Burada kimse doğru dürüst ekin ekmemiş. Halimiz perişan. Buraya her birimiz 5'er bin YTL masrafla geldik. Güneydoğu'ya gidiyorduk, orada kuraklık var diye buraya geldik burada aynı" diye dert yandı.

43 yaşındaki biçerdöverci Azalettin Şen ise, kuraklık yüzünden aç kalacaklarını belirterek şunları söyledi: "Bu mevsimde Çukurova'ya her zaman gelirdik. Her taraf buğday ekili olurdu. Bu sene de ekin ekilmiş ama geçen senelere göre yüzde 10 civarında. Mazot pahalı, geçen sene çiftçi 2 YTL'den mazot alıyordu. Bu sene 3 YTL'den alıyor. Çiftçi ekin ekemiyor. Biz Çorum'dan buraya geldik, iş yok, güç yok. Çiftçiye 'niye ekin ekmediniz' diyoruz. 'Gübre, mazot pahalı' diyorlar. Çiftçinin hali perişan. Burada 20 tane biçerdöver var. Hepside burada yatıyor. Tarlada üç kişi çalışıyor. Gerisi burada yatıyor. Memleketten getirdiğimiz üç beş kuruşu da burada yiyoruz. Para kazanmıyoruz. 15-20 gündür römorkta yatıyoruz. Önceden gidip otellerde yatardık."

Mahmut Üstün de, yıllardır geldikleri Çukurova'da bu sene çok değişik bir ortamla karşılaştıklarını belirterek, "Borç para alarak buraya geldik. Güneydoğu ve Çukurova'da büyük bir kuraklık var. 25 gündür siftah yapmadık. Böyle giderse biçerciliği de bırakacağız" diye konuştu.

.
Yayın Tarihi : 22 Mayıs 2008 Perşembe 11:04:01
Güncelleme :22 Mayıs 2008 Perşembe 11:09:07


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?