2
Mayıs
2024
Perşembe
MERSİN

Kurbanlık seçimi çok önemli

Erdemli İlçe Tarım Müdürü Berdan Tun, vatandaşları kurbanlık hayvan seçimi ve dikkat edilmesi gereken hususlar konusunda uyardı.

Tun, yaptığı açıklamada, yaklaşan Kurban Bayramı dolayısıyla tüm ülke genelinde olduğu gibi Erdemli'de de hayvan sevkıyatların arttığını ve diğer illere kurbanlık hayvan gönderildiğini belirterek, "Kurbanlık olabilecek özellikteki keçi, koç ve danalar yoğun olarak beslenmektedir. İlçemizde kurbanlık besleyen işletmelerin tamamının salgın ve bulaşıcı hastalıklar açısından kontrolü yapılmıştır" dedi.

Yetiştiriciler ve komisyoncuların raporsuz ve belgesiz hayvan sevkıyatı yapmamaları konusunda uyarıldıklarını kaydeden Tun, "Raporsuz ve belgesiz hayvan sevkıyatı yapanlara idari para cezası uygulanacaktır. Vatandaşlarımızın iyi ve sağlıklı kurban alabilmeleri için şu hususlara dikkat etmeleri gerekmektedir; Kurbanlık hayvanın veteriner sağlık raporu ve menşei şahadetnamesi olmalıdır. Kurbanlık olacak hayvan büyükbaş ise kulak küpesi ve pasaportu olmalıdır. Çok zayıf ya da ileri gebe olmamalıdır. Yeni doğum yapmış ya da yüksek ateşli olmamalıdır. Bakışları ve dış görünümü canlı, burun akıntısı ve ishali olmamalıdır. Salya ve gözde akıntısı olmamalıdır. Çevreye karşı aşırı tepkili veya çok duyarsız, öksürük, nefes darlığı, yara,şişlik ve ödemi olan hayvanlar kurbanlık için uygun değildir" dedi.

İlçede kurbanlık satım ve kesim yerlerinin belirlendiğini, çevre kirliliği ve sağlığı açısından risk oluşturmaması için vatandaşların bilgilendirildiğini vurgulayan Tun, "Hayvanlardan insanlara bulaşan ve zoonoz diye isimlendirilen halk sağlığı yönünden çok büyük önem taşıyan bir çok bakteriyel, viral, paraziter ve mantar hastalıkları mevcuttur. Bu nedenle hayvan yetiştiricilerinin ve hayvan satın alan kişilerin gerekli sağlık kontrolleri yapılmayan hayvanlarla temasa geçmeleri ve bunların etlerini tüketmeleri kendileri ve ailelerinin sağlıkları açısından büyük riskler taşımaktadır" diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 5 Aralık 2008 Cuma 16:16:06


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?