2
Mayıs
2024
Perşembe
MERSİN

Küresel kriz narenciye sektörünü vurdu

Erdemli Turunçgil Üreticileri Birliği (ERTUB) Başkanı Cemalettin Kurt, küresel mali krizin, narenciye sektörüne büyük zararlar verdiğini belirterek, bu yıl narenciye üreticisinin büyük beklentilere kapılmaması gerektiğini söyledi.

Kurt, narenciye üreticileri ile tüccarların bir araya geldiği değerlendirme toplantısında yaptığı konuşmada, "ABD'de başlayan ve dünyaya yayılan finansal kriz, narenciye sektörüne büyük zararlar verdi. Krizle beraber Türk Lirası'nın değer kaybetmesi, ihracatçı firmaların Türkiye'den Türk Lirası bazında aldığı narenciye ürününü ticaret yaptığı ülkelerin para cinsinden satıp bu parayı dolar cinsinden ülkeye geri getirme aşamalarında büyük sıkıntılar yaşaması ve bir yandan da ticaret yaptığı ülkelerdeki
birçok firmanın krize bağlı olarak batmasından dolayı narenciye sektöründe büyük sıkıntılara yol açtı. 'Rusya kapılarını kapattı, aman yandık' dediğimiz bir süreç yaşadık. Oysa ki bu süreçte Rusya'ya yaptığımız narenciye ihracatında sadece 10 bin tonluk bir gerileme yaşandı. Diğer ülkelerle yaptığımız ihracat rakamlarını gözden geçirdiğimizde bu miktarın iki katı gerilemelerin olduğu görünüyor. Bu sorunların aşılması için narenciye sektörünün dedikodu ve yalanlardan uzak tutulması, bilgilerin açık olarak paylaşılabildiği bu tür toplantılara ya da sizlerin bilgiye anında ulaşabileceği ortamlara ihtiyacımız var" dedi.

Narenciye sektöründe "dökmeci" diye tabir edilen peşin para limon alım satımı yapan küçük esnaflara büyük görevler düştüğünü belirten Kurt, "Limonu pimi çekilmiş bir el bombası gibi nitelendirerek üzerimizden atarsak bu bomba dönüp dolaşıp geri bizlerin üzerinde patlayacaktır. Narenciyeyi kalitelere, kriterlerine göre ayırırken daha titiz davranmalıyız. Sizin buradan düzgün seçmeden gönderdiğiniz ürünler muhakkak birilerinin başına bela oluyor. Bunun zararı da dönüp dolaşıp tekrar bizi buluyor" diye konuştu.

Bu yıl narenciye üreticisinin büyük beklentilere kapılmaması gerektiğinin altını çizen Kurt, "Bu yıl ürünü 10 YKr daha pahalıya satma yılı değildir. Rakip ülkelerin üretim rekolteleri göz önüne alındığı zaman narenciye sektöründe bu yıl sıkıntılar görüleceği anlaşılıyor. Onun için bu yıl fazla ümitlere kapılmayalım. Bu durumu da fırsat bilerek limon alım fiyatlarını aşağıya çekip, haksız kazanç elde etmeyelim" şeklinde konuştu.
Toplantıya; Erdemli Kaymakamı İbrahim Özefe, İlçe Tarım Müdürü Berdan Tun ve 200 civarında narenciye üreticisi ve tüccar katıldı.

İHA
Yayın Tarihi : 12 Kasım 2008 Çarşamba 15:36:25


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?