3
Mayıs
2024
Cuma
MERSİN

Kürşat Tüzmen Silifke'de

Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, Türkiye'nin kurtuluşunun ihracattan geçtiğini belirterek, "İhracat gelirleri olduğu için finansmanda sıkıntımız fazla olmuyor" dedi.

Bakan Tüzmen, partisinin Silifke ilçe kongresinde yaptığı konuşmada, global krize rağmen Türkiye'nin kendi ayakları üzerinde durup yoluna devam etmesinin, son dönemde özellikle 2000-2008 arasında yaptığı ihracat sayesinde olduğunu söyledi.

Bu yılın 9 aylık ihracatının 100 milyar doları geçtiğini ve bu rakamın yıl sonunda 130 milyar doları bulacağını belirten Tüzmen, "İhracattan ve turizmden alacağımız 20-25 milyar dolarla bu ekonomin çarklarını çevirmeye gayret ediyoruz. Çünkü çok ciddi 200 milyon doların üstünde bir ithalat faturamız var. Bunun ödenebilmesi için bu gelirlerin gelmesi lazım. Başka çıkışımız yok. Türkiye'nin kurtuluşu ihracattan geçer. İhracat gelirleri olduğu için finansmanda sıkıntımız fazla olmuyor" diye konuştu.

Amerika'daki ekonomik krize de değinen Tüzmen, şunları söyledi:
"Amerika'da dev ekonomi şartlarında dev okyanus dalgaları oluşuyor. Ama gölde havuzda dışarıdaki fırtına ne kadar olursa olsun o kadar büyük dalgaların oluşması mümkün değil. Çanak küçükse içindeki suda küçüktür. Şu anda İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'na baktığımız zaman firma ölçeklerimiz o kadar büyük olmadığı için bu kriz ortamlarında daha esnek daha rahat hareket edebiliyoruz. Birde tabi ülkemizin borçlanmasını hükümetimiz döneminde uzun vadeye yaydığımız için, yani kısa vadeyle borç çok fazlaydı. Kısma vadeyle ve yüksek faizli borç ödeyen Türkiye'den uzun vadeli ve düşük faizli borç ödeyen bir Türkiye'ye çevirdiğimiz için bu geçen 6 sene içerisinde yarınımıza daha rahat bakabilme imkanına sahibiz. Avrupa Birliği'nde de bir daralma söz konusu. Avrupa'ya yapılan ihracatımızda bir gerileme söz konusu. Ancak Çin'e yaptığımız ihracat yüzde 80 artmış. Asya ülkelerine yaptığımız ihracat ortalama yüzde 75 artmış. Ortadoğu pazarına yaptığımız ihracat yüzde 90 artmış. Komşu çevre ülkelere yaptığımız ihracat yüzde 44 artmış. İşte bu şekilde baktığımız zaman iş hakikaten kendisini gösteriyor."

Kongrede konuşan TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı, AK Parti Mersin Milletvekili Zafer Üskül de, AK Parti'nin bütün sıkıntılara rağmen bütün engellemelere rağmen dünyada Türkiye'yi olması gereken yere getirdiğini ifade ederek, "İstikrarı bozma çabalarını biliyorsunuz. Bunlara fırsat vermeden çalışmaları aksatmadan sürdürdük. Biz AK Parti'nin ak yüzüne kara çalmaya çalışanlara asla izin vermeyeceğiz, çalışmalarımızı sürdüreceğiz ve tabi arada bir hata yapan, hata yapmasa bile adı geçenlerin üzerine düşün görevi yapmalarını bekliyoruz" şeklinde konuştu.

İHA/AA
Yayın Tarihi : 28 Eylül 2008 Pazar 15:54:53


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?