4
Mayıs
2024
Cumartesi
MERSİN

Kuşlar fotoğrafta hayat buldu

KUŞLAR FOTOĞRAFTA HAYAT BULDU

Mersin'de ilk defa organize edilen ve 'Mersin'in Kuşları' adı verilen sergi, Göksu Deltası'nın kuş zenginliğini de gözler önüne serdi. Yaklaşık 3.5 yıllık bir çalışmanın ardından ortaya çıkan sergide 67 kuş türüne ait toplam 106 fotoğraf karesi yer alıyor.

Mersin Üniversitesi (MEÜ) Fen-Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü ile Doğa ve Kültür Varlıklarını Koruma Topluluğu tarafından Çiftlikköy Merkez Kampusu Prof. Dr. Uğur Oral Kültür Merkezi Sergi Salonu'nda düzenlenen sergiye yoğun ilgi gösterildi. Fen-Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Gökhan Coral'ın çekmiş olduğu fotoğraflardan oluşan serginin açılışını MEÜ Rektörü Prof. Dr. Uğur Oral gerçekleştirirken, etkinliğe; Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Gürol Emekdaş, Fen-Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Fahreddin Abdullayev'in yanı sıra çok sayıda öğretim elemanı ve öğrenci de katıldı.

Sergilenen kuş türlerinin biyolojisine ait önemli bilgilerin de yer aldığı sergiyle ilgili olarak açıklamalarda bulunan Doç. Dr. Gökhan Coral, 3.5 yıllık bir çalışmanın ardından ortaya çıkan fotoğrafların ağırlıklı olarak Göksu Deltası'nda çekildiğine dikkat çekerek, Mersin'in kuşların göç güzergahında olması nedeniyle şanslı bir il olduğunu anlattı. Göksu Vadisi ve Göksu Deltası'nın, Mersin'in ve Türkiye'nin en önemli sulak alanlarından biri olduğunu ve bugüne kadar da bölgede 332 kuş türünün tespit edildiğini hatırlatan Coral, bölgenin aynı zamanda da uygun iklim koşullarının yanı sıra, değişik türden pek çok kuş türünün üreme, beslenme, barınma ve kışlaması için farklı ekolojik karakterdeki habitatlara da sahip olduğunu söyledi.

Coral, kuzey-güney göç rotası üzerinde yer alan Göksu Deltası, kuşlar açısından da Avrupa ve Ortadoğu'nun en zengin sulak alanlarından biri olarak öne çıktığının altını çizerek, “Çocukluğumdan beri içimde yanan fotoğrafçılık ateşinin, mesleğim olan Biyoloji ile sentezinin sonucu olan bu sergi, yoğun iş hayatımdan arta kalan zamanlarda çektiğim fotoğraflardan oluşmaktadır” dedi. Kuş fotoğrafçılığının doğa fotoğrafçılığının en zor alanlarından biri olduğunu kaydeden Coral, çok yoğun bir sabır ve emek isteyen söz konusu uğraşının kendisine de sabırlı olmayı öğrettiğini dile getirdi.

Gökhan Coral, “Kuş fotoğrafı çekebilmek için kamuflaj altında saatlerce beklediğim halde tek bir kare bile çekemediğim zamanlar oldu. Aslında amaç onları fotoğraflamak değil, onları öğrenmekti benim için. Onları öğrendikçe onların farkına vardım ve yıllardır yanı başımda yaşaya gelen bu olağanüstü hayvanları fark edemediğime kızdım. Artık şunun bilincine vardım: Onlar bize rağmen varlar” diye konuştu.

KUŞLAR FOTOĞRAFTA HAYAT BULDU
İHA
Yayın Tarihi : 9 Aralık 2009 Çarşamba 10:59:01
Güncelleme :9 Aralık 2009 Çarşamba 11:07:24


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?