3
Mayıs
2024
Cuma
MERSİN

Leylekler yuvalarını kuruyorlar

Baharın müjdecisi olarak bilinen ve iklim değişimleri nedeniyle soğuk iklimlerden sıcak iklimlere göç eden leylekler yaklaşık 1 ay önce geldikleri Mersin'in Silifke ilçesinde yuva yapmaya başladı.

Her yıl olduğu gibi bu yıl da Silifke Hükümet Konağı'nın bacasına yuva kuran iki leylek de çevredekiler tarafından ilgiyle izlendi. Veteriner hekim Lokman Eren, baharın müjdecisi leylekler, Afrika'da geçirdikleri kış mevsiminin ardından Hatay üzerinden Türkiye topraklarına girmeye başladıklarını belirterek, Türkiye'ye göç eden leyleklerin daha önce yuva yaptıkları bölgelere geldiklerini kaydetti.

Eren, "7-8 günde yuvalarını yaparlar. 30-34 gün kuluçka dönemleri oluyor. Gündüzleri erkek, geceleri ise dişiler yuvada kalıyor. Yavruları ortak besliyorlar. Bazı vatandaşlarımız, ilçede leyleklerin konaklaması için kurdukları leylek yuvalarını onarmaya başladı. Bilim adamları Türkiye'de sulak alanların kuruması, zirai ilaçların kontrolsüz ve bilinçsiz şekilde kullanımı gibi nedenlerle leylek sayısında azalma yaşandığı söylüyorlar. Ülke genelinde 35 bin leyleğin yuva yaptığı tahmin ediliyor. Leylekler, sağlıklı bir çevrenin simgesi olarak da görülüyorlar" dedi.

 

iha
Yayın Tarihi : 19 Mart 2008 Çarşamba 16:43:57


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?