2
Mayıs
2024
Perşembe
MERSİN

Liman faaliyetleri yüzde 40 arttı

Mersin Limanı'nda 2008 yılının Haziran ayındaki yükleme-boşaltma faaliyetleri bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 40'lık bir artış gösterdi.

Ancak limandaki yük trafiği artış hızında, önceki yıla göre yavaşlama söz konusu olduğu ve bunda da ithalat kapsamında tahliye edilen yüklerdeki azalışın etkili olduğu bildirildi. 

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) tarafından hazırlanan 'Aylık Göstergeler' adlı analiz raporunun, 'Haziran-2008 Dönemi'ne ilişkin verilere göre, Mersin Limanı'nda geride kalan Haziran ayında 874 bin 18 ton yükleme, 1 milyon 134 bin 559 ton da boşaltma işlemi gerçekleştirildi. Yılın ilk 6 aylık dönemindeki yük taşıma istatistikleri incelendiğinde de yüklemenin 3 milyon 949 bin 884 ton, boşaltmanın da 5 milyon 268 bin 350 olduğu, söz konusu rakamların da 2007 yılı verileriyle karşılaştırıldığında da yüzde 7'lik bir artışın ortaya çıktığı vurgulandı. 

Raporda yer alan bilgilere göre; limandaki yük trafiği artış hızı yavaşlama eğilimi gösterdi. Bu duruma da ithalat kapsamında tahliye edilen yüklerin azalmasının etkili olduğunun altı çizildi. Mersin Limanı'nda yüklenen-boşaltılan yüklerin büyük bir bölümünü oluşturan ve 2007 yılının ilk yarısında toplam tonaj içerisinde yüzde 25'lik bir payı olan petrol ürünlerinin, 2008 yılında yüzde 21'lik bir paya sahip olması dikkat çekti. 

2008 yılının ilk 6 ayında limandan yapılan ihracat; önceki yıla göre yüzde 14 artış göstererek; 3 milyon 452 bin 409 tona yükselirken, bu artışta da toplam ihracat yükleri içerisinde yüzde 34 paya sahip olan maden ürünleri ihracatının 2007 yılına göre yüzde 55 oranında artmasının etkili olduğu bildirildi. Belirtilen dönemde toplam ihracat içerisinde yüzde 17 payı olan genel kargo ihracatının yüzde 33, çimento ihracatının da yüzde 1 oranında artış kaydederek yüzde 16'ya yükseldiğinin altı çizildi.
Aynı dönemde Mersin Limanı'ndan ithalat kapsamında tahliye edilen yüklerde; bir önceki yıla göre yüzde 1 oranında artış olduğu ortaya çıktı. Toplam ithalat yükleri içerisinde yüzde 33'lük payı olan petrol ürünleri ithalatının yüzde 10 oranında azalırken, yüzde 15'lik paya sahip olan kimyevi maddeler ithalatının da yüzde 2 arttığı, bunun yanında da yüzde 14'lük payı olan genel kargonun ise yüzde 17'lik bir artış gösterdiği vurgulandı. 

2008 yılının ilk yarısında limanda dahili taşımacılık yük hareketi, önceki yılın ilk yarısına göre yüzde 5 oranında artıp 676 bin ton seviyesine yükseldi. Toplam dahili taşımacılık yükleri içerisinde yüzde 72 oranında payı olan petrol ürünleri önceki yıla göre yüzde 9 artarken, yine yılın ilk 6 ayında transit taşımacılık yük hacmi, önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 15 arttı. Bu artışta da transit taşımacılık içerisinde yüzde 25'lik bir paya sahip olan genel kargodaki yüzde 22 oranındaki artışın etkili olduğuna işaret edildi. Diğer taraftan transit taşımacılık içerisinde yüzde 23 payı olan konteynır ise geçen yıla göre yüzde 25 oranında, yüzde 17 oranında payı olan çimento ise yüzde 121'lik artış gösterdi. 

2008 yılının ilk yarısında konteynır adedi bazında (TEU) yüklemedeki yüzde 18'lik artışın etkisiyle önceki yıla göre yüzde 15 oranında bir artış sağlandı. Söz konusu dönemde Mersin Limanı'na operasyon için gelen gemi sayısı da 2 bin 43 olarak açıklandı. Bu rakam da bir önceki yılla karşılaştırıldığında ortaya yüzde 8'lik bir artış saptandı.

iha
Yayın Tarihi : 31 Ağustos 2008 Pazar 18:07:13


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
TANER DEMİRCİ IP: 78.187.101.xxx Tarih : 31.08.2008 20:29:01

MTSO, LİMAN İŞLETİCİ KURULUŞUN ORTAĞI OLSA BU KADAR İYİ ŞEYLER YAZMAZ. LİMANDA YÜKLEME VE BOŞALTMADA ACAYİP BİR İŞÇİ VE FORKLİFT SORUNU VAR, İHRACAT ARABALARI 2 GÜNDE ZOR BOŞALTILIYOR,BOŞALTMA SAHASINA KONTEYNER GELMİYOR, FİRMALAR GÜMRÜĞE YÜKLÜ MİKTARDA MESAİ ÖDÜYOR AMA MTSO GÖRMÜYOR.ONLARIN PENCERELERİ YAT LİMANINA BAKIYOR. ON KEZ ŞİKAYET ETTİK İLGİLENMEDİLER BİLE.LİMAN AKTARMA LİMANI OLACAK VE BU RAKAMLAR OLDUĞUNUN İŞARETİ AMA BU TİCARET ODASINI VE AKDENİZ İHRACATÇI BİRLİKLER'Nİ İLGİLENDİRMİYOR. MERSİN LİMANINDA İŞ YAPAN FİRMALARIN ÇOĞU G.ANTEP-KAYSERİ-KONYA-ADIYAMAN-ADANA VE Ş.URFA TİCARET ODASININ FİRMALARI.KEŞKE ONLAR DA İYİ ŞEYLER SÖYLESELER DE BİZ DE İNANSAK.ŞU ANDA LİMAN İŞLETİCİ KURULUŞ VE GEMİ ACENTELERİ DEMURAJ VE ARDİYE ADI ALTINDA BEDAVADAN PARA KAZANIYOR.DEVLET BAKANIMIZ SAYIN KÜRŞAT TÜZMEN'İN BU İŞE EL ATMASI LAZIM.BU PARALAR TÜRK FİRMALARININ PARALARI VE YABANCILARA GİDİYOR.