4
Mayıs
2024
Cumartesi
MERSİN

Limana 100 milyon $'lık yatırım

MERSİN LİMANI'NA 3 YILDA 100 MİLYON DOLARLIK YATIRIM

Ortadoğu'nun 'dünyaya açılan kapısı' konumunda olmasının yanında Doğu Akdeniz'in en önemli limanlarından biri olarak öne çıkan Mersin Limanı'na son 3 yılda yaklaşık 100 milyon dolarlık bir yatırım yapıldığı bildirildi.

Türkiye'nin en büyük limanlarından biri olarak gösterilen ve özelleştirme sürecinin ardından 11 Mayıs 2007 tarihinde Mersin Uluslararası Liman İşletmeciliği (MIP) A.Ş.'ye devredilen Mersin Limanı'ndaki yatırım çalışmaları devam ediyor. Limanın özelleştirilmesinin 3. yılı kutlama etkinlikleri kapsamında toplam 12 milyon dolara mal olan 8 tekerlekli vinç (RTG) ile bir süre önce yapımı tamamlanan 'Ro-Ro Gümrük Binası'nın açılışı düzenlenen törenle gerçekleştirildi.

Limanın devredilişinin yıldönümü kapsamında MIP İdare Binası'nda gerçekleştirilen kokteyle ise; Mersin Valisi Hüseyin Aksoy, Akdeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Mustafa Karasabun, İl Emniyet Müdürü Arif Öksüz, Mersin Deniz Ticaret Odası (MDTO) Yönetim Kurulu Başkanı Cihat Lokmanlı, Kahramanlı Grup Yönetim Kurulu ve aynı zamanda da Mersin İdmanyurdu Kulüp Başkanı da olan Ali Kahramanlı'nın yanı sıra çok sayıda davetli katıldı.

Burada konuşan Vali Hüseyin Aksoy, limanın özelleştirilmesinin ardından kentte oldukça önemli hareketlilikler yaşandığına dikkat çekerek, limanın bugün daha aktif, daha hızlı çalışabilecek bir konuma getirilmesi adına çok ciddi yatırımların hayata geçirildiğini anlattı. Mersin Limanı'nın, Doğu Akdeniz'in en önemli limanlarından biri haline geldiğini kaydeden Aksoy, limanın gelişiminin aynı zamanda da kentin gelişimine önemli katkılar sunduğunu vurguladı. 'RIS-Mersin Projesi' ile birlikte belirlenen ve

kentin geleceğine yön veren sektörlerin başında 'lojistik'in geldiğine işaret eden Aksoy, bu alanda da kurum ve kuruluşlar arasında koordineli bir şekilde yürütülen çalışmalardaysa önemli bir aşama kaydedildiğini söyledi.

Sektörün geliştirilmesi adına; 'Lojistik İhtisas Bölgeleri'nin yanı sıra 'Lojistik Köy Projesi'ni de hayata geçirme çabası içinde olduklarını kaydeden Hüseyin Aksoy, bu konuda da gerekli çalışmaların sürdürüldüğünü anlattı. Mersin Limanı'ndaki olumlu gelişmelerden kentin de doğrudan doğruya etkilendiğine işaret eden Vali Aksoy, limanla birlikte kent ekonomisinin de hareketlenerek, önemli bir katma değer oluşturulduğunun altını çizdi. Mersin Limanı ile İtalya'nın Trieste Limanı arasında bir süre önce

Ro-Ro seferleri başlatıldığını hatırlatan Aksoy, söz konusu seferlerinse hafta 2 defa gerçekleştirildiğini ancak önümüzdeki aylarda sefer sayısınınsa 3'e çıkacağı bilgisini verdi.

Limandaki gelişmelerin konteyner adedi bazında (TEU) ele alındığındaysa önemli bir artışın göze çarptığını ifade eden Aksoy, özellikle küresel kriz nedeniyle dünya ölçeğinde birçok limanda sorun ve sıkıntılar yaşanırken, söz konusu olumsuzlukların Mersin Limanı'nı çok fazla etkilemediğini öne sürdü. Bunda ihracatçıların çok büyük bir katkısı olduğuna dikkat çeken Aksoy, tam bu noktada liman hizmetlerinin de ihracatçıların işini kolaylaştırıcı çalışmaların öne çıktığını, bunun da olumlu bir gelişme

olduğunun altını çizdi. Limanda yapılan yatırımların sadece Mersin açısından değil Türkiye için de önemli bir hareketlilik sağladığını savunan Aksoy, bugün ortaya konulan çalışmalarda katkısı olanlara da teşekkür etti.

Konuşmasını Türkçe olarak yapan MIP Genel Müdürü John Phillips ise, limanın özelleştirilmesi ve kendilerine devredilmesinden bu yana 3 yıllık bir zaman diliminin geride kaldığını ve bugüne kadar yapılan yatırımları da tanıtmak için böylesi bir etkinlik düzenlediklerini ifade ederek, yatırımların önümüzdeki süreçte de devam edeceği bilgisini verdi. Konuşmaların ardından MIP Genel Müdür Yardımcısı Kürşat Tezkan, Vali Hüseyin Aksoy ve beraberindeki heyeti Mersin Liman sahası içinde gezdirerek, yatırımlar

hakkında bilgi verdi. Vali Aksoy, Tuğamiral Karasabun ve diğer protokol üyeleriyle birlikte Ro-Ro Gümrük Binası'nın yanı sıra 8 RTG'nin açılışını da gerçekleştirdi.

MERSİN LİMANI'NA 3 YILDA 100 MİLYON DOLARLIK YATIRIM
MERSİN LİMANI'NA 3 YILDA 100 MİLYON DOLARLIK YATIRIM
MERSİN LİMANI'NA 3 YILDA 100 MİLYON DOLARLIK YATIRIM
İHA
Yayın Tarihi : 28 Nisan 2010 Çarşamba 17:34:05
Güncelleme :28 Nisan 2010 Çarşamba 22:41:03


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?