5
Mayıs
2024
Pazar
MERSİN

Limanda işçi eylemi

Mersin Limanı'nda bir taşeron firmada çalışırken işten çıkarılan işçiler, eylem yaptı. Liman önündeki eylemde, işten çıkarılan işçilere çalışan liman işçileri de destek verdi.

Mersin Uluslararası Liman İşletmesi'nde (MIP) yükleme, boşaltma ve nakliye işlerini yapan Akan-Sel firmasında çalışırken işlerine son verilen 60 işçi, bugün Mersin Limanı A Kapısı önünde eylem yaptı. Firma tarafından ekonomik kriz gerekçe gösterilerek işlerine son verilen işçiler, asıl nedenin sendikalaşma olduğunu ileri sürdü. "Sendika hakkımız engellenemez", "Limana sendika girecek başka yolu yok" ve "Yaşasın örgütlü mücadelemiz" şeklinde slogan atan işçilere, limanda çalışan diğer işçiler ile Petrol-İş ve DİSK temsilcileri de destek verdi. Polisin yoğun güvenlik önlemi aldığı eylemde konuşan Türkiye Motorlu Taşıt İşçileri Sendikası (TÜMTİS) Genel Başkanı Kenan Öztürk, 60 işçinin asıl işten çıkarılma gerekçelerinin, sendikalaşma olduğunu ileri sürdü. Sendika başvurusunu yaptıktan 6 gün sonra işçilerin çıkarıldığına dikkat çeken Öztürk, "Daha ilk günden itibaren sendika düşmanlığı yapan işveren, vekilleri aracılığı ile işçileri işten çıkarmakla tehdit etmiş, üyelerimizi sendikadan vazgeçmeye, istifaya zorlamıştır. İşveren bu yaptığının yasa dışı olduğunu bilmesine karşın işçi ve sendika düşmanlığı yapmaktan geri durmamıştır" dedi.

Sendika hakkının Anayasal bir hak olduğunu ifade eden Öztürk, "Bu hakkı kullanmamızı hiç bir güç engelleyemez. Ne baskılar, ne işten çıkarmalar ne de başka yasa dışılıklar bizi yolumuzdan döndüremez. Kararlıyız. Bu işyerine sendika girecek, işçiler daha iyi koşullarda, insanca yaşayabilecek" diye konuştu.
Öztürk, iş barışının bozulmasının sorumlusunun kendileri olmadığını vurgulayarak, üyelerinin işe dönüşleri sağlanıncaya kadar, yasal ve tüm meşru haklarını kullanacaklarını sözlerine ekledi.

Türk-İş Mersin İl Temsilcisi Adil Alaybeyoğlu da, tüm emekçilerin örgütlenme hakkının bu ülkede yasal ve Anayasal bir hak olduğunu ve bu hakkı engellemeye çalışanların suç işlediğini kaydetti.

iha
Yayın Tarihi : 6 Ocak 2009 Salı 22:07:29


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
KADİR VAZGEÇMEZ IP: 78.162.88.xxx Tarih : 7.01.2009 22:30:55

beende limanda çalişi yorum. tehdit ve baskılar devam ediyor bu günde bir şöför işten atıldı atilma gerekçesi eylem yapan işçileri alkişlamak.bakınız bu limanın bitane ortaği yabancı, insanda vicdan olmalı hakkımızı bu yabanci yiyor ve ona yardakçilik yapan taşeron firmalar. bu yabancilar ülkemizden yani hakkımızı götürüyor biz hakkımızı alsak esnaf bakkal manav vesayre yararlanmazmı vergi olup devletin kasasina gitmezmi... yaziklar olsun bu teşeron firmasına bide asker kökenliler sözde vatan severler..