4
Mayıs
2024
Cumartesi
MERSİN

Limandaki yük trafiği artıyor

MERSİN LİMANI'NDAKİ YÜK TRAFİĞİ ARTIYOR

Türkiye'nin Ortadoğu'ya açılan önemli bir kapısı olmasının yanında Doğu Akdeniz'in de en önemli limanlarından biri olarak öne çıkan Mersin Limanı'nda yük trafiği, 2010 yılı Ocak ayında artış gösterdi. Söz konusu dönemde özellikle ithalat yüklerindeki artışa bağlı olarak, limandaki yük trafiğinin bir önceki yıla göre yüzde 11 oranında arttığı kaydedildi.

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) tarafından hazırlanan 'Aylık Göstergeler' adlı ekonomik analiz raporunda yer alan ve Mersin Deniz Ticaret Odası (MDTO) verilerine dayandırılan verilere göre; Mersin Limanı'nda 2010 yılının Ocak ayındaki yüklemenin bir önceki 2009 yılının aynı dönemine göre yüzde 19 artarak 687 bin 542 tona, boşatmanınsa yüzde 6 oranında artış göstererek bir milyon 50 bin 932 tona ulaştığı kaydedildi. Limandaki yük trafiğindeki gelişmeler, aylık bazda ele alındığındaysa 2009 yılı

Aralık ayındaki yükselişin bir sonraki Ocak ayında da yerini düşüşe bıraktığına dikkat çekilerek, bu azalışta da başta ihracat olmak üzere dahili ve transit taşımacılık yüklerinin etkili olduğunun altı çizildi.

2010 yılının Ocak ayında limanda yapılan ihracatın, 2009 yılının aynı ayına göre yüzde 23'lük bir artış göstererek 610 bin 967 tona ulaştığı, bu gelişmede de toplam ihracat yükleri içinde önemli bir ağırlığa sahip olan maden, genel kargo ve gıda maddeleri ihracatındaki artışın etkili olduğu ifade edildi. Mersin Limanı'ndan yapılan ihracattaki gelişmeler aylık bazda incelendiğindeyse 2009 yılı Aralık ayında gözlenen düşüşün Ocak ayında da devam ettiği vurgulandı. Bu gelişmede de maden, genel kargo ve çimento ihracatındaki azalış etkili olduğu kaydedildi.

Ocak ayında limanda gerçekleştirilen ithalatınsa genel kargo ve kimyevi maddeler ithalatındaki artışın etkisiyle geçen yıla göre yüzde 8'lik bir yükselişle 895 bin ton seviyesine ulaştığı belirtildi. İthalattaki gelişmeler aylık olarak masaya yatırıldığındaysa 2009 yılı Aralık ayındaki yükselişin, Ocak ayında az da olsa devam ettiği ve bir önceki aya göre yüz de 1'lik artışla yaklaşık 895 bin ton seviyesinde gerçekleştiği yorumu yapıldı.

2010 yılının ilk ayında limanda dahili taşımacılık yük hareketi, petrol ürünleri yüklerindeki azalışın etkisiyle önceki yıla göre yüz de 23 oranında azalarak 114 bin tona gerilediğini belirtilirken, bu dönemde transit taşımacılık yük hacminin de önceki yıla göre yüzde 22 oranında artarak 118 bin tona ulaştığı hatırlatıldı. Bu artışta transit taşımacılık içerisinde önemli ağırlığa sahip olan konteyner, genel kargo ve meyve ürünleri yüklerinin payı olduğuna işaret edildi.

Dahili ve transit taşımacılık yük hareketleri aylık olarak değerlendirildiğinde dahili taşımacılıkta Aralık ayındaki yükselişin, Ocak ayında petrol ürünlerindeki azalışın etkisiyle yerini düşüşe bıraktığı yorumu yapılırken, transit taşımacılıktaysa 2009 yılının son iki ayındaki düşüşün, 2010 yılının ilk ayında da konteyner, genel kargo ve meyve ürünlerindeki azalışın etkisiyle devam ettiği dile getirildi. 2010 yılının ilk ayında konteyner adedi bazında (TEU), önceki yıla göre özellikle boşaltma

yüklerinin etkisiyle yüzde 26 oranında artış gerçekleştiği ifade edilirken, söz konusu dönemde, Mersin Limanı'na operasyon için 326 adet gemi uğradığı, bu sayının da bir önceki 2009 yılının aynı dönemine göre yüzde 9'luk bir düşüşü ifade ettiği açıklandı.

MERSİN LİMANI'NDAKİ YÜK TRAFİĞİ ARTIYOR
İHA
Yayın Tarihi : 27 Mart 2010 Cumartesi 11:17:05
Güncelleme :27 Mart 2010 Cumartesi 13:36:00


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?