30
Nisan
2024
Salı
MERSİN

Limon hasadında bir MHP'li...

MHP'Lİ ŞANDIR, LİMON DİYARINDA HASADA KATILDI

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Grup Başkanvekili Mehmet Şandır, devletin limona vaat ettiği 125 dolarlık teşvikin ihracatçıya ve üreticiye faydasının olmadığını, bu sebeple limonun dalında kaldığını söyledi.

Türkiye limonunun yüzde 65'inin üretildiği Erdemli ilçesine limon üreticilerinin sorunlarını yerinde incelemek amacıyla gelen Şandır, limon bahçelerinde hasada katılarak üreticilerin sorunlarını dinledi. İşçilerle birlikte limon kesip sandıklayan Şandır, limon üretimiyle ilgili açıklamalarda bulundu.

Mersin'deki narenciye üreticilerinin zor günler geçirdiğini belirten Şandır, "Narenciye dalında kaldı. Çiftçi, malını satamamanın getirdiği sıkıntılar içerisinde kıvranmaktadır. Maalesef hükümet bu soruna seyirci kalmaktadır. Vatandaşımız borcunu ödeyememekte, üretimden hızla kaçmaktadır. Narenciye üreticisinin ürünü, gerek dalında gerek depolarda olmak üzere yüzde 70'i halen elindedir. Limon 30 kuruşa, en iyisi 40-45 kuruşa, dökme diye tabir ettiğimiz komisyonlarda satılmaktadır. Dolayısıyla narenciye üreticisi yanlış politikalar sebebiyle çıkmaz içerisindedir" dedi.

Hükümetin tarım politikasının üreticiler için zulme dönüştüğünü ileri süren Şandır, "Bunu yerinde görmek, üreticilerin sorunlarını dinlemek ve hükümetin dikkatini üretici sorunlarına çekebilmek için bugün Türkiye limonunun yüzde 65'inin üretildiği Erdemli ilçesindeyiz. Düşük fiyat sebebiyle üreticiler limonlarını kesmemektedir. Limonlar dalında kalmaktadır. Ya da kesim yapılarak üretilen limon heba olmaması için depolara alınmaktadır. Erdemli ve Mersin'deki üreticiler çaresizlik içerisindedirler. Hükümetten bir çare beklemektedirler. Mersin halinde, Türkiye'de, yurt dışından gelen limon satılırken, limon üreticimiz çaresizlik içinde çözüm beklemektedir. Hükümetin limon üreticisine olan zulmünü kınıyorum" diye konuştu.

Çiftçinin ürettiği limondan ekmek yiyemez hale geldiğini ifade eden Şandır, "Üretici dalından topladığı limonu meyve haline götürüyor, orada ise 40 kuruştan satabiliyor. Oysaki 1 kilogram limonun çiftçiye maliyeti 50 kuruştur. Türkiye'de narenciye üreticilerinin, ihracatçılarının, narenciye işletmecilerinin hepsinin sorunu bulunmaktadır. 125 dolar prim nakit bir prim değildir. Mahsup bir primdir. Bunu devlet ihracatçıya nakit olarak veremediği için, ihracatçı uluslararası piyasada rekabet gücünü kaybetmektedir. Bu primi nakit olarak alıp, fiyatı uluslararası rekabette ucuzlatma imkanına sahip olamamaktadırlar. Tonda 892 dolar fiyatı yakalandığında limona 125 dolar pirim verilmektedir. Uluslararası piyasada limonu 892 dolara satan tüccar maalesef yoktur. Devletin vaat ettiği 125 dolarlık teşvikin ne ihracatçıya hayrı vardır, ne de üreticiye faydası vardır" dedi.

2002 yılında limonun 1 TL olduğunu, aynı dönemde mazotun da 1 TL olduğunu ancak bugün ise limonun 30 kuruş, mazotun ise 3 TL olduğunu anlatan Şandır, her şeye rağmen üreticilere hasadın bereketli olması dileğinde bulundu.

MHP'Lİ ŞANDIR, LİMON DİYARINDA HASADA KATILDI
MHP'Lİ ŞANDIR, LİMON DİYARINDA HASADA KATILDI
MHP'Lİ ŞANDIR, LİMON DİYARINDA HASADA KATILDI
İHA
Yayın Tarihi : 15 Ocak 2011 Cumartesi 13:28:01
Güncelleme :15 Ocak 2011 Cumartesi 14:48:07


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?