9
Mayıs
2024
Perşembe
MERSİN

Limon üreticisinin yüzü gülüyor

Mersin'in Silifke ilçesinde "enterdonat" cinsi limonun hasadına başlanırken, rekoltesinin düşük olmasına rağmen fiyatın yüksek olması üreticinin yüzünü güldürdü.

İlçede geçen yıl 20 bin dönüm limon bahçesinden 60 bin ton ürün alındığı, bu yıl rekoltenin 40 bin ton civarında olmasının beklendiği bildirildi. Silifke Ziraat Odası Başkanı Mahire Can, erkenci bir cins olan "enterdonat" cinsi limonun kesimiyle başlayan hasadın nisan ayı sonuna kadar devam edeceğini belirtti. "Enterdonat" cinsi limonu ihracatçı firmaların dalında 1 ile 1.1 YTL arasında değişen fiyatlardan satın alındığını ifade eden Can, geçen yıl bu ürünün kilo fiyatının 15 YKr'ye kadar düştüğünü ve bu nedenle üreticinin zarar ettiğini, bu yıl ise fiyatların böyle gitmesi durumunda üreticinin yüzünün güleceğini söyledi.

Küresel ısınma nedeniyle yaşanan sıcaklık ve kuraklığın limonda rekolteyi düşürdüğüne dikkat çeken Can, rekoltenin düşük olmasının fiyat artışında etkili olduğunu kaydetti. Can, rekolte düşüklüğünün diğer bir sebebinin de geçmiş yıllarda fiyatların düşük olması sebebiyle zarar eden üreticilerin bahçelerine yeterli düzeyde bakım yapmaması olduğunu ifade etti. Geçen yıl 60 bin ton limon hasadı yapıldığını, ancak para etmediği için satılamayan limonların dalında çürümeye terk edildiğini vurgulayan Can, bu yıl fiyatların yüksek olmasının üreticiyi rahatlatacağını ve üreticinin geçmiş yıllardan kalan borçlarını ödeyebileceğini kaydetti.

Limon tüccarı Salim Yüksel ise, sezonun 50-60 YKr'den açılmasına rağmen şu anda fiyatın 1 YTL ile 1.1 YTL arasında değiştiğini belirterek, "Fiyat artışından hem çiftçi hem de tüccar oldukça memnun kalmıştır. İleriki günlerde limon dalında daha da pahalı olacak ve bu yıl daha iyi bir sezon geçireceğiz. Kış boyunca narenciye fiyatının düşmeyeceğini tahmin ediyoruz. Bu sezon ihracat arttı ve daha da artacağına inanıyoruz. Bununla birlikte limon bahçeleri yağmurun yeteri kadar yağmamasından dolayı susuz kalmıştır. Yüksek ve kaliteli ürün için su vazgeçilmez bir unsurdur" dedi. Yağmurun yağması halinde meyve iriliğinin istenilen boyuta ulaşacağını ifade eden Yüksel, "Geçen yıl dalında limon alırken ödeme planı önemli değildi. Bu yıl ise fiyatın yarısını peşinat olarak veriyoruz ve kısa vadede ödemesini yapıyoruz. Limonun fiyatının yüksek olmasından hem üretici hem de tüccar memnun kalmıştır" diye konuştu.

 

iha
Yayın Tarihi : 19 Kasım 2007 Pazartesi 15:40:45


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?