9
Mayıs
2024
Perşembe
MERSİN

Limon yeterince tanıtılmıyor

Erdemli Turunçgil Üreticileri Birliği Başkanı Himmet Ali Önder, limonun hem üreticisine hem de işçisine kazandırdığını belirterek, yalnızca Erdemli'de limon için işgücüne ödenen paranın 54 milyon YTL'yi bulduğunu, bunun azımsanamayacak bir rakam olduğunu söyledi.

Önder, yaptığı açıklamada, Mersin'de 3 milyon 600 bin dolayındaki meyve veren limon ağacından 456 bin ton limon elde edildiğini, bu üretimin 350 bin tonunun Erdemli ilçesinde gerçekleştirildiğini kaydetti. Yörenin, Türkiye'nin limon ihtiyacının yüzde 65'ini karşıladığını vurgulayan Önder, limonun ülke ekonomisine önemli kazançlar sağladığını ifade etti. Limonun kilogramının ortalama 1 YTL'den satılması durumunda, kullanılan iş gücüyle birlikte Erdemli'ye yıllık getirisinin 433 milyon 722 bin 220 YTL olacağını belirten Önder, "Biliyoruz ki Türkiye genelinde bir işsizlik sorunu var. Limon bu işsizlik sorununa bir bakıma çözüm de oluyor. Yalnızca Erdemli'de limon için iş gücüne ödenen para 54 milyon YTL. Bu da azımsanamayacak bir rakamdır" dedi.

Limonun sağladığı kazancın sadece Erdemli ve Mersin'le sınırlı kalmadığını ifade eden Önder, "Ürgüp'teki soğuk hava depoları, oraya taşınmasındaki nakliye, insanlara sağladığı iş ve kazanç da göz ardı edilemez. Şunu unutmayalım ki ülkemizde üretilen limon gerek aroması bakımından, gerekse diğer özellikleriyle dünyanın en kaliteli limonudur. Tek eksiğimiz var, o da limonumuzu yeterince tanıtamamamızdır" diye konuştu. Limonun reklama ihtiyacı olduğunu da dile getiren Önder, limon üreticilerinin daha çok desteklenmesi gerektiğini ve üreticinin bu yıl ki fiyatlarla gelecek yıllara umutla baktığını kaydetti.

 

iha
Yayın Tarihi : 26 Aralık 2007 Çarşamba 11:13:22


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?