9
Mayıs
2024
Perşembe
MERSİN

Limonda rekolte % 40 düştü

Erdemli Turunçgil Üreticileri Birliği Başkanı Himmet Ali Önder, küresel ısınmanın limonda rekolteyi yüzde 40 oranında düşürdüğünü söyledi.

Önder, kilogramı 75 YKr'den alıcı bulan limonun geçen yıla oranla bu yıl üreticinin yüzünü güldürdüğünü belirterek, "Limon üreticisi ilk kez ümitlendi. Ancak, küresel ısınmadan dolayı bahçelerde meyve tutumu geçen yıla oranla daha düşük oldu. Bunun yanı sıra geçen yıl maliyetine satış çiftçimizin ekonomik gücünü iyice zayıflatmış, bu yüzden bahçelere de yeterli bakım yapılamamıştır" dedi.

Üretimde kalitenin, çiftçinin ekonomik gücüyle de paralel olduğunu ifade eden Önder, "Çiftçinin ekonomik gücü demek, bahçeye ürüne daha iyi bakım yapılması demektir. Tüm bunlar ise kaliteye ve rekolteye direkt yansır. Geçtiğimiz yaz ayında, ürünün gelişme safhasında ne yazık ki üretici bahçesine gereken hassasiyeti gösterememiştir. Küresel ısınmayla gelen susuzluk ve kuraklıkta yeteri kadar su verilemeyen bahçelerde ise bugün ürün istenilen büyüklüğe erişememiştir. Birim alandan alınan ürün miktarı da haliyle düşmüştür" diye konuştu.
Narenciye ürünlerinin kayıt altına alınması ile ilgili bilgiler de veren Önder, "Erdemli'de yaklaşık olarak 80 bin dekar alanda yılda 400 bin ton limon üretimi gerçekleştirilmektedir. Kayıtların tamamlanmasıyla birlikte ulaşılacak istatistiki bilgilerle hangi üründen ne kadar üretmemiz gerektiğini göreceğiz. Kayıt sistemi ile ihracatta üreticimiz hiçbir sıkıntıya düşmeyecektir" dedi.

Kaynağı belli olmayan hiçbir ürünün ihraç edilemeyeceğini de hatırlatan Önder, ihracatta sıkıntı yaşanmaması için üreticilerin bahçelerini bir an önce kayıt altına aldırmaları gerektiğini sözlerine ekledi.

 

iha
Yayın Tarihi : 3 Ekim 2007 Çarşamba 11:02:29


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
süleymangedik IP: 88.251.187.xxx Tarih : 3.10.2007 14:22:03

çiftçilerimiz bilinçli yada bilinçsiz bir şekilde üretimini gerçekleştirmekte fakat bazı dolandırıcı diye tabir edeceğimiz kimi üç kağıtçıların eline düşmekte ve sattığı ürünün parasını alamamaktadır.Zaten ürününü satma aşamasına gelinceye kadar çok masraf etmekte birde üstüne dolandırılmaktadır.İsterse fiyat 5 ytl'yi bulsun ne farkederki eline para geçmezse. Turunçgil üretimi ve pazarlama konusunda çiftcilerimizin yeterince bilinçlendirildiğini sanmıyorum.Eğer bilinçlendirilmiş olsalardı rekolte elbette düşüş olurdu fakat bu derece düşüş olmazdı.Bu gün itibariyle marmara bölgesi ve diğer bölgelerde limon 3 ila 5 ytl değer görmektedir.Üretici 75 ykr'den satarken limonu tüketici ise 3 ytl'den alıyor.Artık bu işe birilerinin dur demesi gerekir.Üretici ile tüketici arasındakı bu alış veriş farkı hem üreticileri hem tüketicileri etkilemektedir.Ürününüz ve pazarınız bereketli olsun.