30
Nisan
2024
Salı
MERSİN

Limonda rekolte endişesi

LİMONDA REKOLTE ENDİŞESİ

Mersin'in Silifke ilçesinde limonda hasat mevsimi tamamlanmasına rağmen birçok ürünün dalda kalması ve bazı ağaçların da şimdiden çiçek açmaya başlaması nedeniyle gelecek yılın rekoltesinde kayıp yaşanması bekleniyor.

Silifke Ziraat Odası Başkanı Mahire Can, "Limonun büyük bir kısmı dalda kaldı. Üretici geçen yıllarda olduğu gibi yine zararla karşı karşıya" dedi. Normal şartlarda şubat ayı sonu itibariyle hasadın tamamlanması gerektiğini anlatan Can, şunları kaydetti:

"Hasat mevsiminin tamamlanmasının ardından 1.5 ay geçti ancak, halen ürünün yarısı dalda. Limonlardaki kalite kaybı ihracatımızı engelledi. Şimdilerde de limon kavun büyüklüğüne ulaştı ve iç piyasa için bile alıcı bulunamaz duruma düştük. Limonların dalında kalmasına üzülürken, bir de ağaçlar yeniden çiçek açmaya başladı. Bu durum önümüzdeki yılın rekoltesini olumsuz etkileyecek. Gelecek yıl yüzde 20'den daha fazla rekolte kaybımız gündeme gelir."

Silifke Narenciye Üreticileri Birliği Başkanı Şahap Şimşekli ise fiyatların maliyetlerini dahi karşılamaması nedeniyle bazı üreticilerin ürünlerini dalında bırakmak zorunda kaldığını, imkanı olanların ise toplatıp yatağa aldıklarını belirtti. Limon fiyatlarının bu yıl çok düşük olmasının ihracatta yapılan yanlışlıklardan kaynaklandığını iddia eden Şimşekli, "Hasadı ilk yapılan Enter Donat limonunu ihracatçı 1,20 liranın üzerinde bir fiyattan aldı. Bu limonlar da tam sulanmadan kesilip ihraç edildi.

Limonlar tam sulanmadığı için limonu alan ülkeler ikinci talepte bulunmadılar. Ayrıca gönderilen limonların büyük bir bölümü de geri geldi. Durum böyle olunca bu yıl limon ihracatı yapılamadı. Bu da üreticilerimizi zor durumda bıraktı" dedi.

LİMONDA REKOLTE ENDİŞESİ
İHA
Yayın Tarihi : 18 Nisan 2011 Pazartesi 11:40:01
Güncelleme :18 Nisan 2011 Pazartesi 13:03:35


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?