5
Mayıs
2024
Pazar
MERSİN

Limonun başkenti Erdemli

Türkiye limon üretiminin yüzde 65'ini gerçekleştiren Mersin'in Erdemli ilçesinde bu yıl rekoltenin 295 bin ton dolayında beklendiği bildirildi.

Erdemli Kaymakamı İbrahim Özefe ve Tarım İlçe Müdürü Berdan Tun, Karakeşli köyünde gerçekleştirilen yatak limonu kesim çalışmalarını yerinde inceledi.

Kaymakam Özefe, ilçe genelindeki 70 bin dönümlük limon arazisinden toplam 295 bin ton limon rekoltesi beklediklerini söyledi. Limonun yalnızca Mersin'in değil ülke ekonomisinin önemli bir parçası olduğunu ifade eden Özefe, "Limon yetiştiriciliği sadece tarımsal faaliyet olarak görülmemelidir. Yetiştiriciden başlayarak hasat işçiliği, dökmecisi, komisyoncusu, yatakçısı ve ihracatçısı ile bölgede bir yaşam biçimi haline gelmiştir" dedi.

Türkiye'nin limon üretiminin yüzde 65'ini tek başına karşılayan Erdemli'de üreticilerin geçmiş yıllarda olduğu gibi ürün pazarlamasında ve ihracatta sıkıntı yaşamasını istemediklerini belirten Özefe, "Bu sebeple gerek Tarım İlçe Müdürlüğümüz, gerekse oda ve birliklerimiz gerekli tedbirleri aldılar, aynı zamanda üreticilerimizin bilinçlendirilmesi içinde yoğun bir program hazırladılar. Yapılan çalışmalar sayesinde üretici de, tüketici de memnun olacak" diye konuştu.

Limon ihracatında Türkiye'nin en önemli pazarının Rusya Federasyonu olduğunu vurgulayan Özefe, şunları söyledi: "Ürünlerini kayıt altına aldırmayan üreticilerin ürünlerinin ihracata gitmesine kesinlikle müsaade edilmeyecek. Bu da çiftçinin ürettiği ürünün elinde kalması demektir. Çiftçi Kayıt Sistemi'ne kaydını yaptıran üreticilerimize devletimiz çeşitli desteklemeler vermektedir. Çiftçilerimizin bu imkanlardan faydalanmalarını arzu etmekteyiz. Bu konu için üreticilerimizin İlçe Tarım Müdürlüğü, Ziraat Odası ve Erdemli Turunçgil Üretici Birliği'ne (ERTUB) başvurarak bilgi almaları yeterli olacaktır. Tüm bu yapılanlar ihracatta belli hedeflere varabilmenin yoludur. Kaliteli ve rekabet edebilir maliyetle, gıda güveliği sağlamış ürün üretmek içindir. Biz üreticilerimizin emeğinin karşılığını mutlaka almasından yanayız."

Kaymakam Özefe, incelemeleri sırasında dalından limon keserek, yatak limonu sandıklama çalışmalarında işçilere yardım etti.

iha
Yayın Tarihi : 18 Ocak 2009 Pazar 13:02:57


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
ŞUAYİP SERİN IP: 88.247.51.xxx Tarih : 19.01.2009 15:46:40

NARENCİYE BÖLGEMİZDE YETİŞİR LİMONCULUK ERDEMLİ’NİN İŞİDİR YETİŞTİREN YÜZBİNLERCE KİŞİDİR LİMONCUYU DESTEKLESİN DEVLETİM limoncunun Hali gerçekten zor,4-5 yıl para etmiyor,1 yıl para ediyor onuda üretici satmış oluyor üretici yine kazanmıyor.Allah sonumuzu hayır etsin.Limonun başkantlisinin hali içler acısı.Devletten destek bekliyor Erdemlili