5
Mayıs
2024
Pazar
MERSİN

Lojistik strateji planı görücüye çıktı

Lojistik Yönetim Danışmanı Atilla Yıldıztekin, Mersin ile İtalya arasında Ro-Ro hızlı feribot hattının gündeme getirilmesi gerektiğine dikkat çekerek, Mersin'in kısa mesafedeki deniz taşımacılığı konusunda da merkez olabileceğini söyledi.


Mersin için hazırlanan 'Lojistik Strateji Planı' görücüye çıktı. Mersin Lojistik Platformu tarafından hazırlatılan strateji planı kapsamında organize edilen 'Yerel Stratejiler Çalıştayı'nda lojistik sektörüyle ilgili olarak Mersin'de yapılması gerekenlerle birlikte alınması gereken önlemler masaya yatırıldı.


Mersin Hilton Oteli Balo Salonu'nda gerçekleştirilen çalıştaya Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin Aşut, Mersin İl Özel İdaresi İnsan Kaynakları Daire Başkanı Hilmi Dulkadir, Deniz Ticaret Odası (MDTO) Genel Sekreter Yardımcısı Halil Delibaş, Mersin Sanayici ve İşadamları Derneği (MESİAD) Yüksek İstişare Konseyi Başkanı Mustafa Güler, Mersin Lojistik Platformu Başkanı Josef Atat'ın yanı sıra sektör temsilcileri de katıldı.


Maestro Danışmanlık tarafından hazırlanan 'Mersin Lojistik Strateji Planı' ile ilgili olarak açıklamalarda bulunan Lojistik Yönetim Danışmanı Atilla Yıldıztekin, söz konusu planın Mersin'i, Türkiye'nin kuzey-güney ve doğu-batı ekseninde oluşturulacak olan uluslararası yük koridorlarında başlangıç noktası yapma vizyonu taşıdığını kaydetti. Yıldıztekin, küresel stratejiler konusunda da açıklamalarda bulunarak, dünya ticaretinin artırılmasının önündeki engellerin kaldırılması, ticari mal ve hizmet hareketlerinin hızlandırılmasının yanında yük ve kargo güvenliğinin sağlanması gerektiğine dikkat çekti.


Küresel taşıma koridorları oluşturulması gerektiğini savunan Yıldıztekin, demir yolu kullanımının yaygınlaştırılmasının yanında deniz taşımacılığının geliştirilmesi ve taşımacılığın dijital ortama geçirilmesini istedi. AB Stratejileri konusunda yapılması gerekenleri de anlatan Yıldıztekin, lojistik ve taşıma sektörünün eğitimle desteklenmesi, karayolları üzerindeki trafik yoğunluğunun azaltılması, trans Avrupa kara ve demir yolu ulaşım ağının kurulmasının yanı sıra lojistik köylerin yaygınlaştırılması ve kullanımının teşvik edilmesi, en iyi lojistik uygulamalarının belirlenerek bunun duyurulması gerektiğini söyledi.


Mersin Çevre Düzeni Nazım Planı'nın önümüzdeki dönemde lojistik açıdan sorun oluşturacağını, bu nedenle de söz konusu planın yük taşımacılığı göz önüne alınarak yeniden düzenlenmesi gerektiğini savunan Yıldıztekin, kent merkezinde kalan lojistik birimlerin de şehir dışına transfer edilmesinin şart olduğunu kaydetti. Mersin Limanı giriş ve çıkışlarının rahatlatılması, liman içindeki kargo elleçlemelerinin de liman dışına çıkartılmasını gerektiğini belirten Atilla Yıldıztekin, Mersin Serbest Bölgesi'ne de genişleme olanağına sahip olabileceği yeni bir alan tahsisi yapılması önerisini dile getirdi.


Yıldıztekin, Mersin-Tarsus D-400 karayolunun alt yapısının iyileştirilmesi, OSB'lerin de genişletilerek otoyola bağlanması gerektiğinin altını çizerek, demiryolu taşımacılığı konusunda da şu önerileri gündeme getirdi:
"Mersin'deki demiryolu alt yapısı iyileştirilmeli, Ro-La taşıması projelendirilmeli ve uygulanmalıdır. Deniz taşımacılığı konusunda da; kısa mesafe deniz taşımacılığı için Mersin merkez haline getirilmelidir. Mersin-Trieste vagon feribot çalışması yeniden devreye alınmalıdır. Mersin-İtalya Ro-Ro hızlı feribot hattı gündeme getirilmelidir. Taşucu Limanı genel kargo amaçlı geliştirilmelidir."


Mersin'de yapılması planlanan Çukurova Havaalanı inşaatının yük elleçlemeye uygun olarak planlanması gerektiğini anlatan Yıldıztekin, yine kentte kurulması düşünülen 'lojistik köy' içindeki soğuk hava deposu kapasitesinin büyük tutulmasını, köyde transit yüklerin depolanacağı büyük depolar inşa edilmesini istedi. Yıldıztekin, 30 ve üzeri yerel kurumun katılımıyla gerçekleştirilecek lojistik alanındaki çalışmaları da şu şekilde sıraladı:
"Lojistik sektörü ara elemanlarının yetiştirileceği okullar açılmalıdır. Lojistik Enstitüsü kurulmalı ve sektöre destek vermelidir. Lojistik faaliyetlere uygun araştırma projeleri hazırlanmalıdır. Mersin'e üreticilerin ve lojistikçilerin yatırım yapması için tanıtım ajansı oluşturulmalıdır."

İha
Yayın Tarihi : 3 Ocak 2009 Cumartesi 17:23:41


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?