3
Mayıs
2024
Cuma
MERSİN

Lojistik ve Transport Fuarı açıldı

Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, dünya koyteyner trafiğinin yüzde 25'lik bir bölümünün Akdeniz koridorundan geçtiğini ve bu oranın da önümüzdeki 30 yılda 8 kat artmasını beklediklerini söyledi.

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) tarafından organize edilen 'Uluslararası Mersin Lojistik ve Transport Fuarı'nın açılış töreninde konuşan Bakan Tüzmen, Mersin'e ilk geldiklerinde verdikleri sözleri yerine getirdiklerini ve hala da yerine getirmeye devam ettiklerini söyledi.

Tüzmen, '5 T' olarak formüle ettiği ticaret, tarım ve hayvancılık, turizm, teknoloji ve taşımacılık alanlarında Mersin'de oldukça önemli çalışmalar ortaya koyduklarını vurguladı. Dünya konteynır trafiğinin yüzde 25'inin Akdeniz koridorundan geçtiğine işaret eden Bakan Tüzmen, önümüzdeki 30 yıl içerisinde ise dünya konteynır trafiğinin 8 kat artmasının beklendiğini ifade etti.

Tüzmen, Mersin'i Akdeniz'in en önemli lojistik merkezi haline getireceklerinin sözünü verdiklerini hatırlatarak, bu sözü gerçekleştirme noktasında da adım adım ilerlediklerini kaydetti.

Mersin'in, Akdeniz'in en iyi çalışan limanına sahip olduğunu belirten Kürşad Tüzmen, bunun yanında da önemli demiryolu bağlantılarının da kenti cazip hale getirdiğini, karayolu bağlantısı konusunda başlatılan çalışmaların da hızla sürdürüldüğünü dile getirdi.

Bakan Tüzmen, "Eksik olan hava yoluydu. Bunu da havalimanı kurarak gidereceğiz. Mersin'de kuracağımız 'Çukurova Bölgesel Havaalanı', Adana, Osmaniye ve Hatay'ın yanı sıra İç Anadolu bölgesine de hitap edecek ve uluslararası nitelikte olacak" dedi.

Mersin'in gerek ticaret, gerekse de taşımacılıkta önemli bir potansiyele sahip olduğuna dikkat çeken Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım da, bu noktada organize edilen 'Uluslararası Mersin Lojistik ve Transport Fuarı'nın önemli olduğunu vurguladı. Bakan Yıldırım, Türkiye'de lojistik sektörünün 25-30 yıllık bir geçmişe sahip olduğunu ve sektörün kendini her geçen yıl daha da geliştirdiğinin altını çizdi.

Ticaret ve taşımacılığın iki kardeş alan olduğuna dikkat çeken Binali Yıldırım, "Eğer taşımacılığın altyapısını geliştiremezseniz, ticarette de gelişim kaydedemezsiniz. Ticaret artar, taşımacılık alt yapısı yetersiz olursa sıkıntı yaşanır. İşte bunun için lojistik ve taşımacılıkla ilgili etkinliğin Mersin'de organize ediliyor olmasının da önemli bir anlamı var. Mersin, Akdeniz üzerinden dünyayı Anadolu'ya, Ortadoğu'ya, Doğu Avrupa'ya bağlayan bir önemli bir noktada yer alıyor. Bu bakımdan Mersin,
dünyanın Asya ve Ortadoğu coğrafyasına açılan penceresidir" diye konuştu.

Mersin'de 'Lojistik Üssü'nün kurulmasının oldukça anlamlı olacağını dile getiren Bakan Yıldırım, lojistik ve taşımacılık sektörlerinde yapılacak her türlü çalışmayı bakanlık olarak desteklediklerini ve bundan sonraki süreçte de desteklemeye devam edeceklerini belirtti. Bu anlamda da ilk adımı 'Çukurova Bölgesel Havaalanı' ile attıklarını hatırlatan Yıldırım, söz konusu havaalanı Mersin'e yapacaklarını ve bunun da sadece kente değil, tüm bölgeye hitap edeceğini kaydetti.

Vali Hüseyin Aksoy ise, Mersin'in Doğu Akdeniz'in dünyaya açılan kapısı olma yolunda hızla ilerlediğini ifade ederken, Büyükşehir Belediye Başkanı Macit Özcan da, kentte lojistik merkezi kurmak için belediye olarak gereken çalışmaları yaptıklarının bilgisini verdi. MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin Aşut ise, lojistiğin Türkiye'de öneminin arttığını, artan ticaretin lojistik sektörünü tetiklediğine dikkat çekti.

Konuşmaların ardından Bakan Tüzmen ve Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ile yabancı ülke bakanlarıyla birlikte fuarı gezdi. Gezi esnasında bir TIR'ın şoför mahline geçen Kürşad Tüzmen, gazetecilere poz verdi. Bakan Binali Yıldırım ise, Türk Telekom ve PTT standlarını gezerek burada hayata geçirilen yeni uygulamalar hakkında bilgi aldı. Bakan Tüzmen ve Yıldırım, telefon standını da ziyaret ederek burada birbirleriyle görüntülü konuşma yaptılar.

MTSO Fuar Komitesi tarafından organize edilen fuarın açılışına, İran Ulaştırma Bakanı Hamid Behbahani, KKTC Ulaştırma ve Bayındırlık Bakanı Salih Usar, Çin Halk Cumhuriyeti Demiryolu Bakan Yardımcısı Kaizhou Peng de katıldı.

Yenişehir Fuar Merkezi'nde organize edilen 'Uluslararası Mersin Lojistik ve Transport Fuarı'na 150'nin üzerinde yerli ve yabancı firmanın standı bulunuyor. Fuarın, 17 Ekim 2008 tarihine kadar açık kalacağı bildirildi

İHA
Yayın Tarihi : 14 Ekim 2008 Salı 15:23:42


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
ŞUAYİP SERİN IP: 88.247.51.xxx Tarih : 14.10.2008 15:56:28

MERSİN'E HAVAALANININ YAPILACAĞINI SAYIN BAKANLARIMIZ SÖYLÜYOR İNŞALLAH YAPILIRDA MERSİN'İN ÇEHRESİ DEĞİŞİR.BİZDE HAVAALANININ YAPILMASINI SABIRLA İSTİYOR VE BEKLİYORUZ.HEMDE ERDEMLİ-KUMKUYU'YA