5
Mayıs
2024
Pazar
MERSİN

Lokantalarda sigara içilmeyecek

Mersin İl Sağlık Müdürü Çağlar Çatak, dumansız hava alanları oluşturarak 15 yaşından büyüklerde sigara içmeyenlerin oranını yüzde 80'e, küçüklerdeyse bu oranı yüzde 100'e taşımak istediklerini söyledi.

Tütün mamullerinin zararlarının önlenmesi ve bunun yanında herkesin temiz bir hava soluyabilmesi amacıyla hayata geçirilen 4207 sayılı kanunla birlikte Türkiye genelinde olduğu gibi Mersin'de de 19 Temmuz 2009 tarihi itibariyle tüm lokanta, kahvehane, kafeterya, birahane gibi işletmelerde tütün ürünleri tüketilmeyecek. Söz konusu yerlerde sigara içinler hakkında da işlem yapılacağı bildirildi.

Konuyla ilgili olarak açıklamalarda bulunan Çağlar Çatak, sağlıklı bir ortamda yaşama ve çalışmanın herkesin yasal hakkı olduğuna dikkat çekerek, hedeflerinin de 2012 yılına kadar 15 yaş üstü nüfusun sigara içmeyenlere oranının yüzde 80'in üzerine, 15 yaşından küçüklerdeyse bu oranı yüzde 100'e çıkartmak olduğunu vurguladı. Çatak, sigara ve tütün ürünlerinin dumanına maruz kalınmasının sağlık açısından ciddi tehlikeler oluşturduğunu, aynı zamanda da dumana maruz kalmanın güvenli bir düzeyinin de olmadığını belirtti.

Tıbbi ve bilimsel araştırmalarla tütün dumanının akciğer kanseri, kalp hastalıkları, astım krizleri, çocuklardaki solunum yolları hastalıklarıyla birlikte akciğer yetmezliği gibi ciddi hastalıklara yakalanma riskini arttırdığı, ani bebek ölümlerine neden olabileceğinin ortaya konulduğuna işaret eden Çatak, "Bu yasa, tüm bu nedenlerden dolayı, gelecek on yıl içerisinde binlerce kişinin yaşamını kurtarmayı, ciddi hastalıkları önlemeyi ve kapalı mekanların herkesin rahatlıkla
çalışabileceği ya da ziyaret edebileceği daha temiz ve sağlıklı yerler olmasını sağlayacaktır" dedi.

Türkiye'de sigara içmenin yaygın bir alışkanlık olmasının yanında önemli bir halk salığı sorunu olduğunu vurgulayan Çağlar Çatak, Türkiye'nin, Avrupa ülkeleri arasında sigara tüketiminde 3. sırada, dünya ülkeleri arasında da 7. sırada yer aldığı bilgisini verdi. Çatak, 2020 yılında Türkiye'deki kanser vakalarında yüzde 24'lük bir artış yaşanacağının tahmin edildiğini hatırlatarak, bu nedenle de sigara kullanımının önüne geçilmesinin oldukça önemli olduğunu dile getirdi.

Puro, sarma tütün, pipo ve nargile gibi tütün ürünlerini sigara kadar tehlikeli olmadığı yönündeki bilgilerin hiçbir doğruluk payının olmadığını, bunun yanında kapı ve pencere açılarak çevredeki kişilerin sigara dumanına maruz kalmayacağı şeklindeki düşüncelerin de yanlış olduğunu anlatan Çatak, bugün gelinen noktada da Türkiye'de 21 milyon pasif içici olduğu söyledi.

Çatak, "Kapalı mekanda sigara içiminin yasaklanması gibi yasal önlemlerin de sigara kullanımını azalttığı yapılan çalışmalarla ortaya çıkarılmıştır. Sigaranın verdiği zararı en aza indirebilmek için temel 3 amaç üzerinde durulmalıdır. Tütün ve ürünlerini gençlerle tanıştırmamak, sigaradan vazgeçilmesini sağlamak ve pasif içicileri korumak. Dumansız ve sağlıklı bir hayat için tüm Türkiye'yi havasını korumaya ve dumansız yaşamı desteklemeye davet ediyorum" diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 20 Mayıs 2009 Çarşamba 14:44:09


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?