2
Mayıs
2024
Perşembe
MERSİN

LPG'li araçlara ücretsiz muayene

Makina Mühendisleri Odası (MMO) Mersin Şube Başkanı Naci Erçolak, Türkiye genelinde 2007 sonu itibariyle toplam 1 milyon 804 bin 757 LPG dönüşümlü aracın son kontrolü yapılarak, montaj tespit raporları ile birlikte trafik tesciline işlendiğini söyledi.

MMO Mersin Şubesi, Aygaz'ın sponsorluğunda gerçekleştirilen etkinlikte; Mersin merkezin yanı sıra Tarsus ve Silifke ilçelerinde LPG dönüşümlü araçlar 5 gün boyunca 'ücretsiz' olarak kontrol edilecek. Mersin'in merkez ilçesi Akdeniz'e bağlı Kazanlı beldesindeki eski araç muayene istasyonunda kampanyayla ilgili olarak açıklamalarda bulunan MMO Mersin Şube Başkanı Naci Erçolak, etkinlikler kapsamında LPG'li araçların sızdırmazlık ve bilgisayarlı kontrolü yapılarak, saptanan eksikliklerin giderilmesi noktasında araç sürücülerinin bilgilendirileceğini kaydetti.

Erçolak, standart malzeme kullanılıp, yetkili firmalar tarafından da uygun montaj yapılması durumunda, LPG dönüşümlü araçların oldukça güvenli olan bir sistemle birlikte trafikte yer alabileceğini, bu noktada da etkinliği düzenlemekteki temel amaçlarının da; LPG dönüşümlü araçların kontrol edilerek, standartlara uygun olmayan araçların sahiplerinin bilgilendirilmesinin yanında standartlara uygun olmayan araçların da trafiğe çıkmasının önlenmesi olduğu vurguladı.

Yetersiz ve farklı uygulamalarla birlikte LPG dönüşümlü araçların yeterli düzeyde denetlenmemesinin bir sonucu olarak, 2005 yılı başında trafikte yer alan 10 milyon aracın yaklaşık 1.5 milyonunun LPG'li olduğuna dikkat çeken Erçolak, bu araçların da 1 milyona yakın bir bölümünün LPG'ye dönüşümünün ruhsata işlenirken, geriye kalan 500 bin aracın ise hem Montaj Tespit Raporu'nun, hem de Gaz Sızdırmazlık Raporu'nun bulunmadığını, söz konusu araçların da trafikte tehlike oluşturduğunu hatırlattı.

Erçolak, "2005 başlarında, trafikteki araçların yüzde 10'u LPG'li idi. MMO denetimlerinden sonra ise LPG'li araç sayısının toplam araç sayısına oranı yüzde 14'e yükseldi. Bakanlık tarafından yapılan yetki devrinin ardından; 2 milyon 112 bin 909 aracın sızdırmazlık kontrolleri, 804 bin 757 aracın da son kontrolleri yapılarak, montaj tespit raporları odamızca düzenlenmiştir. 2005 başındaki yüzde 33 oranındaki denetimsizlik tamamen giderilmiş, montaj tespit raporu bulunmayan araç kalmamıştır. Montaj Tespit Raporu düzenlemeye ilişkin odamızda yetki devri yapılırken, 11 Nisan 2005 tarihine kadar ruhsata tescilli araç oranı yüzde 67 iken, 2 yılda bu oran yüzde 100'e çıkmıştır" dedi.

2007 sonu itibariyle 1 milyon 804 bin 757 aracın son kontrolü yapılarak, montaj tespit raporları ile birlikte trafik tesciline işlenmesi sağlandığının bilgisini veren Erçolak, bu denetim rakamının da Emniyet Genel Müdürlüğü ve TÜİK'in Türkiye'deki LPG'li araç verileri arasında tam bir uyum sağladığını savundu.

Türk Ceza Kanunu'nda ölüm ve yaralanmalara verilecek yasal cezaların daha da ağırlaştırıldığına dikkat çeken Erçolak, LPG dönüşümlü araç sahiplerinin de telafisi mümkün olmayan ölümcül ve yaralanmalı kazalara neden olmamaları için, standartlara uygun malzeme ile TSE tarafından yetki belgesi olan yerlerde montaj yaptırmaları konusunda duyarlı olmalarını istedi.

İHA
Yayın Tarihi : 12 Kasım 2008 Çarşamba 18:03:55
Güncelleme :12 Kasım 2008 Çarşamba 18:07:40


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?