5
Mayıs
2024
Pazar
MERSİN

Mahkumların tiyatro keyfi

Mersin E Tipi Kapalı Cezaevi'nde, 27 yıl aradan sonra ilk kez bir okul tiyatrosu sahne aldı.

Mersin Anadolu Kız Meslek Lisesi Tiyatro Topluluğu, cezaevinde tutuklu ve hükümlüler için sahnelediği oyunla birlikte; bir ceza hakiminin yaşantısından kesitler sundu, unutulan insani değerler yeniden hatırlatılarak, merhamet duygusuna vurgu yapıldı.

Necip Fazıl Kısakürek'in yazıp, Çiğdem Avcı'nın da yönetmenliğini üstlenmiş olduğu oyun, tutuklu ve hükümlüler tarafından da yoğun ilgiyle karşılandı. 'Reis Bey' adlı tiyatroyla birlikte bir bakıma mahkumların sorun ve sıkıntılarına da dikkat çekildi. Kendini oyuna kaptıran kimi mahkumlar, oyunda bir hakimi canlandıran öğrenciye aleyhte tezahürat yaparken, sahnede kendilerini canlandıran öğrenciye ise alkış ve ıslıklarıyla destek verdi. Ortaya da birbirinden renkli ve ilginç görüntüler çıktı.

Oyunun konusu hakkında bilgi veren Yönetmen Çiğdem Avcı, 'Reis Bey' adlı tiyatro oyununun 'merhamet' ana temasını işlediğini ifade ederek, "Oyunun ana karakteri olan Reis Bey, bir ağız ceza hakimidir. Ömrü otel odalarında geçmiş, yapayalnız ve tuhaf bir karaktere sahiptir. Taş kalplidir bir bakıma. Onun nazarında merhamet; idamlık bir suçtur. Günün birinde, annesini öldürdüğü iddiasıyla huzuruna çıkarılan bir gencin idamına karar verir. Artık olaylar çok farklı gelişecek ve Reis Bey'in buz gibi iç dünyası müthiş bir sarsıntıyla yerle bir olacaktır" dedi.

Reis Bey adlı tiyatro oyununun, adalet mekanizmasına vicdan olgusun eklemeyi şiar edinen bir eser olduğuna dikkat çeken Avcı, merhamet duygusunu yeniden keşfeden bir ağır ceza hakiminin değişiminin de oyunla birlikte gözler önüne serildiğini anlattı. Avcı, öğrencilerinin bu oyunla çok önemli duyguları yeniden hatırladığını öğrencilerine sadece tiyatro sevgisi kazandırmadığını, aksine tüm bunların yanında merhamet gibi gücü bir duyguyu yeniden hatırlattığını dile getirdi.

İHA
Yayın Tarihi : 4 Nisan 2009 Cumartesi 13:23:30


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?